Primarul Fodor anunță două campusuri tehnologice în două zone ale Sibiului

07 mai 2022
Primarul Fodor anunță două campusuri tehnologice în două zone ale Sibiului

Invitat la un eveniment găzduit de compania Continental Sibiu, prilejuit de lansarea a trei noi clase de învățământ profesional dual, primarul Sibiului, Astrid Fodor, a anunțat în premieră demararea în oraș a două proiecte de construire a două campusuri tehnologice.
 

Cele două proiecte vizează actualele sedii ale Colegiilor Independența și Energetic, scopul fiind modernizarea completă a celor două instituții de învățământ într-un mod integrat.

”Învățământul dual este cel mai reușit parteneriat pentru că are rezultate concrete. În Sibiu funcționează totul foarte bine din acest punct de vedere, dar se poate și mai bine”, a spus Astrid Fodor, care a precizat că echipa municipalității lucrează la două proiecte prin fonduri europene, preferabil PNRR, prin care să se înființeze două ”campusuri tehnologice”.

Primul proiect de acest gen este deja într-o fază avansată și include facilitățile Colegiului Tehnic Independența.

”În trecut a fost cuprinsă școala într-un proiect care chiar așa se numea: Campusuri școlare, școli de arte și meserii. Asta se întâmpla pe vremea când erau școlile de arte și meserii. Deci, vorbim despre clădirea propriu-zisă cu sălile de clasă, atelierele, laboratoarele, sala de sport, internatul... Așadar este un proiect care integrează totul, de la procesul de învățământ la dotări și cazarea elevilor”, a explicat Mirela Hanea, directorul C. Independența.

Suntem doar în faza proiectării

Simona Pop, directorul Serviciului Public de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat Sibiu, a detaliat stadiul în care se află proiectele celor două campusuri.

”Suntem în faza în care elaborăm proiectul, care cuprinde cele două etape: DALI-ul cu indicatorii tehnico-economici și apoi proiectul tehnic. Pot să vă spun în acest moment care este valoarea unui astfel de contract pe care deja îl avem finalizat pentru Liceul Tehnologic Independența. Valoarea contractului este de 295.224 de lei. În momentul în care primim indicatorii tehnico-economici din partea proiectantului vom ști la ce valoare se poate estima o astfel de lucrare”, a precizat Simona Pop.

Specialistul primăriei în educație a mai explicat și faptul că la C. Independența există deja în derulare o serie de investiții, prilejuite chiar de dezvoltarea școlii duale.

”Vorbim despre Liceul Tehnologic Independența, care are două sedii. Un sediu se află pe strada Ocnei, unde se desfășoară activitatea claselor de învățământ dual și un sediu pe strada Gladiolelor unde se desfășoară activitatea și a celorlalte clase tehnologice. Proiectul cuprinde modernizarea infrastructurii ambelor imobile, deci suma la care se va ridica lucrarea cu siguranță va fi una destul de mare. Și tot referitor la ideea de campus, pot să vă spun că se află în derulare deja, tot la Liceul Independența, o altă lucrare de investiții și anume modernizarea internatului, căminului acestui liceu. Lucrarea deja este în derulare și are valoarea de 5.474.000 de lei. Este în derulare execuția acestei lucrări pentru cămin. Restul lucrărilor cuprinse în campus vor fi publice, în detaliu, după ce proiectul va fi finalizat”, a mai precizat Simona Pop.

Cât privește Colegiul Energetic, aici proiectul mai necesită câteva etape de parcurs, scopul fiind ca în câțiva ani întreaga zonă a cartierului Vasile Aaron să capete o nouă față.

Lucruri se întâmplă la fel și pentru Liceul Tehnologic Energetic, instituție care are un singur sediu. Dar nu intră în proiectul acesta doar atelierele sau anumite săli de clasă, ci întreg imobilul pe care îl are Liceul Energetic, inclusiv căminul, pe care și ei îl au în folosință va fi cuprins în acest proiect de modernizare. Și, din câte am înțeles de la domnul director, pentru că lucrăm la caietul de sarcini pentru elaborarea acestui proiect, se propune și o extindere a clădirii, având în vedere extinderea școlii duale la Sibiu. Se va analiza și probabil și această expunere va fi cuprinsă în același proiect. Mai mult decât atât, există și o clădire rămasă în paragină, o fostă clădire a centralei de cartier, care va intra și ea în proiect. Vom vedea. Acea clădire ar putea fi demolată și reconstruită alta... Vom vedea”, a concluzionat Simona Pop.