Profitul Compa a scăzut de aproape 6 ori, față de cel obținut în 2021: 2,51 mil. lei. ”Efectele pandemiei au fost resimţite şi în anul 2022 în lipsa personalului calificat”

Compa a încheiat anul 2022 cu un profit net de 2,51 milioane lei, de aproape şase ori mai mic faţă de cel obţinut în anul precedent, de 15,058 milioane lei, conform datelor preliminare individuale transmise, luni, Bursei de Valori Bucureşti, citat de Agerpres.
Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 4%, la 737 milioane lei, iar EBITDA (profit înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) a scăzut cu 16,35%, la 53,3 milioane lei.
Investiţiile realizate pe parcursul anului s-au ridicat la 29,68 milioane lei.
"Efectele pandemiei au fost resimţite şi în anul 2022 în lipsa personalului calificat. La finele anului 2021 şi începutul anului 2022 comenzile de la clienţi au fost la un nivel ridicat comparativ cu anul precedent. Compa a rămas la finalul anului 2020 fără o parte din angajaţi, în special muncitori calificaţi, care au ales să îşi înceteze contractul de muncă în perioada şomajului tehnic. Plecările de personal din primul an al pandemiei, cu precădere muncitori calificaţi şi formaţi pentru procesele specifice din Compa, sunt resimţite şi azi în activitatea firmei. Numărul de comenzi a fost fluctuant pe parcursul anului 2022, societatea fiind nevoită să lucreze zilele libere de sâmbătă şi duminică (cu plata muncii cu un tarif dublu), cu un impact major în costuri salariale, fapt înregistrat şi asupra rezultatelor anului 2022. Pentru soluţionarea problemei privind lipsa de personal calificat cu care se confruntă Compa şi alte companii din Sibiu, societatea a demarat acţiuni împreună cu firme specializate pentru recrutarea de personal calificat din alte ţări. Procesul este dificil, se întâmpină probleme în acordarea vizelor la ambasadele române", se menţionează în raportul transmis BVB.
De asemenea, o altă problemă dificilă cu care s-a confruntat societatea în anul 2022, continuată din 2021, a fost creşterea preţului la utilităţi, cu impact major asupra rezultatelor financiare. Aceste creşteri de preţ la utilităţi la nivel european, într-un ritm fără precedent, pe fondul evenimentelor din Ucraina au reprezentat una dintre cele mai grave probleme cu care s-a confruntat Compa în ultimii ani.
"Furnizorii de utilităţi - energie electrică şi gaz metan - au crescut preţurile instant fără nicio şansă de negociere. Solicitările Compa către clienţi de recunoaştere a acestor influenţe în costuri şi acceptare a majorării preţurilor s-au izbit de refuzul acestora în primele luni sau de prelungire nejustificată a procesului de negociere. Poziţia inflexibilă a clienţilor, tendinţa lor inexplicabilă de tergiversare a negocierilor au reprezentat cauza principală a reducerii dramatice a gradului de profitabilitate al firmei în semestrul II şi implicit pe întregul an 2022. Ca urmare a eforturilor depuse de societate, începând cu trimestrul II al anului 2022, prin intervenţii permanente la clienţi, negocierile s-au finalizat până la finalul anului 2022 pentru majoritatea clienţilor, unele cu aplicabilitate la finalul anului 2022, altele cu începutul anului următor. În aceste condiţii, cea mai mare parte a creşterii preţului la utilităţi a fost suportată de Compa", se mai subliniază în raport.
Inflaţia de 16,4% la finele anului a fost un alt impact resimţit anul trecut în ajustarea salariilor, a preţurilor materiilor prime, a materiilor auxiliare şi a serviciilor de la terţi. Ca urmare, trimestrial s-au efectuat calculaţii şi ajustări de preţuri către clienţi pentru diminuarea impactului survenit în preţuri la materiile prime, adiţional celor de la energie. Aceste creşteri de preţ de pe piaţa oţelurilor ca efect al preţului energiei electrice şi a gazului metan, solicitate de furnizorii Compa nu au fost acceptate în termen, ci cu întârziere, precizează sursa citată.
Chiar dacă evenimentele din Ucraina nu au avut un impact direct asupra Compa, totuşi anumite schimbări pe lanţul de aprovizionare generate de războiul din Ucraina au generat sincope în procesul de aprovizionare în anumite perioade, grevând costurile de producţie şi de transport al materialelor ce au trebuit să fie suportate de către Compa.
Compa se află între primele companii cu capital românesc prezente în top 100 al exportatorilor din România. Compania are parteneriate puternice cu companii din din domeniul automotive şi nu numai, precum Bosch, Delphi, Honeywell, Fuji-Kiko, Daikin, INA Schaeffler, ThyssenKrupp Bilstein, Takata, Haulotte Group, BOS.
Principalele sale grupe de produse sunt: componente şi subansamble pentru sisteme de injecţie; componente pentru ştergătoare de parbriz; componente pentru turbosuflante; componente şi subansamble pentru casete şi coloane de direcţie; arcuri; piese ştanţate; transmisii cardanice; ansamble mecano-sudate; componente pentru instalaţii de aer condiţionat; echipamente industriale, matriţe şi scule.
Compa livrează produse în 23 de ţări, de pe 3 continente, printre care Franţa, Germania, Statele Unite, Cehia, Belgia, Olanda, Italia, China, India. Produsele sale sunt asamblate pe automobile precum BMW, Mercedes, Peugeot, Renault, Audi, Ford, Fiat, Citroen, Toyota, VW, GM, Porsche şi Kia.