Vom plăti și mai mai mult pentru mâncare. Experții estimează creșteri de prețuri de 8-10% în următoarele 3 luni

20 septembrie 2021
Vom plăti și mai mai mult pentru mâncare. Experții estimează creșteri de prețuri de 8-10% în următoarele 3 luni

Vom plăti mai mult pentru mâncare. Avertismentul vine chiar de la Guvern. România cumpără masiv produse alimentare din străinătate, iar în premieră, cei mai mari zece importatori de la noi au adus în ţară marfă de un miliard de euro. Produsele de bază s-au scumpit în ultimul an cu aproape 3%, confirmă datele Institutului Național de Statistică, iar experții din industrie spun ca tendința va continua. Oamenii cu venituri mici și medii resimt cel mai mult majorările de prețuri.

Românii spun că resimt din plin efectele creșterilor de prețuri: "Cred ca 40-50% am observat, cu aceiași bani cumperi mai puțină marfă. Sau dai mai mulți bani".

Experții citați de digi24 estimează creșteri de prețuri de 8-10% în următoarele 3 luni. Marius Micu - secretar de stat Ministerul Agriculturii spune că aceste scumpiri se datorează acelor factori variabili pe care îi găsim în piață, cresterea costurilor energiei, scumpiri la costurile de producție. Gândim interventii în acest sens, dar intervenția într-o piață economică liberă e una grea.

Specialiștii avertizează însă că România va deveni tot mai dependentă de importuri. Potrivit datelor ministerului Agriculturii, ponderea produselor cu etichetă străină a crescut cu 11,4%, iar valoarea acestora a depășit deja 4,55 miliarde de euro.