Trei puncte noi de belvedere. Noul parc al Sibiului va fi mai mare decât a anunțat inițial primăria

25 august 2021
Trei puncte noi de belvedere. Noul parc al Sibiului va fi mai mare decât a anunțat inițial primăria

 

Consilierii municipali ai Sibiului se întrunesc săptămâna aceasta pentru a supune aprobării, printre altele, un proiect de hotărâre ce prevede actualizarea ”indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Crearea unui parc în zona cartierului Tilişca"”. Practic, în urma studiilor făcute la fața locului, proiectantul a venit cu noi soluții sau a descoperit detalii care nu erau cuprinse în proiectul inițial.

Așa se face, spre exemplu, că suprafața noului parc al Sibiului va fi cu 0,3 hectare mai mare decât fusese anunțată inițial.

”În urma elaborării soluţiilor tehnice la faza proiect tehnic, suprafaţa de amenajat a crescut de la 6,2 ha la 6,5 ha, întrucât suprafaţa dimensionată în S.F. reprezenta în fapt amprenta pe orizontală a parcului, iar suprafaţa desfăşurată ce urmează a fi amenajată este mai mare datorită pantelor pronunţate ale terenului”, se arată în proiectul de hotărâre.

Mai mult decât atât, suplimentar fată de prevederile din studiul de fezabilitate s-au adoptat o serie de soluţii noi, menite să aducă funcţionalităţi suplimentare parcului. Printre acestea se numără crearea a trei puncte de belvedere.

Un astfel de punct este îndreptat către Valea Cibinului:

Al doilea către Aeroportul Sibiu:

Al treilea către centrul orașului:

Modificările față de planul inițial nu se opresc aici. Zona centrală a parcului, unde la început fusese propusă o fântână arteziană, va fi mult mai complexă.

Se va realiza un inel de apă, gândit ca punct central al parcului de agrement, destinat folosirii pe timp de vară, în care vizitatorii sunt invitaţi să intre, să se răcoreascăşi să experimenteze interacţiunea cu apa care curge. Pentru asigurarea volumului de apă pentru fântâna și inelul de apă, cât şi pentru irigaţii a devenit necesară execuţia unei camere tehnice subterane din beton armat în suprafaţa de 44 mp, care va adăposti: bazinele de apă, casa pompelor, camera tablourilor electrice şi de automatizare”, mai este detaliat în proiectul de hotărâre.

Nu în ultimul rând, dată fiind experiența din acest an, când zeci de copaci ajunși la maturitate au fost mutați cu un utilaj special de pe Calea Dumbrăvii în cartierul Ștrand, în noul parc se vor planta copaci cu o circumferință a tulpinii de 16-18 cm.

”Prin plantarea arborilor de dimensiuni mai mari în locul puieţilor, vizitatorii parcului vor putea beneficia de toate aceste avantaje chiar de la darea în folosinţă a parcului și nu după ce puietul arboricol ar fi ajuns la maturitate (după câţiva ani)”.

Considerat al doilea mare parc al Sibiului, după Sub Arini, parcul din zona Tilișca ar trebui să fie dat în folosință anul viitor. Valoarea investiției depășește 15 milioane de lei. Contractant este Asocierea SC Total NSA AG Construct SRL Sibiu & SC Hentza Business SRL & SC Eco Garden Construct SRL.