Ce admiră un specialist în turism din Brașov la sibieni: ”Am zis: «fraților, mergeți să vedeți!»”
Nicu Rădulescu, fost secretar de stat în Ministerului Turismului și președinte al Organizației patronale a turismului balnear din România, spune că admiră faptul că sibienii fac lucruri bune în ecoturism. Și a dat două exemple.
Nicu Rădulescu și-a exprimat admirația pentru dezvoltarea turismului de nișă la Sibiu în cadrul adunării generale a Alianței pentru Turism, care a avut loc la finele acestei săptămâni la Sibiu.
Rugat să detalieze care sunt exemplele pozitive care i-au atras atenția la Sibiu, brașoveanul a adus în discuție două exemple: dezvoltarea mărcii ”Din Hârtibaciu, cu drag”, a Asociației Hosman Durabil, și proiectul ”Șura Culturală Gușterița”, a preotului Alexandru Ioniță.
”A fost și o vizită pe care am făcut-o acum doi-trei ani la Sibiu, și în cadrul căreia am putut să iau parte la discuții referitoare la produsele «Made in Hârtibaciu». Mi s-a părut foarte interesant acest concept și modul în care erau și programe destinate turiștilor care merg în acea zonă. Am zis, «Doamne, ce lucruri frumoase se fac aici!». Mai ales vânzând ce muncă se duce în spatele acestui produs. Mi s-a părut interesant de aplicat și în altă parte”.
Despre proiectul ”Șura Culturală”, Rădulescu a spus că de remarcat este pasiunea pusă în dezvoltarea acestui concept. Ca o concluzie, fostul secretar de stat în Ministerului Turismului apreciază modul în care s-a dezvoltat în județul Sibiu ecoturismul. ”Am văzut programe care îmbină turismul de nișă. Am văzut programe care promovează foarte bine ecoturismul. Eu fiind brașovean, când am ajuns la Brașov am zis «fraților, duceți-vă la Sibiu să vedeți ce oameni deosebiți sunt!». Ceea ce fac oamenii aceștia la Sibiu, se poate implementa și la Brașov. Dar, pentru asta, e foarte important parteneriatul cu sectorul public. Din punctul de vedere, asta am văzut la Sibiu cel mai important, factorul uman”, a declarat Rădulescu.
Cu toate că este președintele Organizației patronale a turismului balnear din România, Rădulescu s-a ferit să facă aprecieri despre dezvoltarea acestui sector turistic în județul Sibiu.
Eternele discuții
Aprecierile lui Rădulescu au fost făcute la finalul adunării membrilor Alianței pentru Turism, o structură care reunește cele mai importante asociații și organizații ale profesioniștilor în turism din țara noastră. În cadrul adunării de la Sibiu, președinția rotativă a Alianței a fost preluată de Dragoș Anastasiu, în calitate de președinte al Federației Industriei Hoteliere din România.
La discuții a participat și vicepremierul Dan Barna, care a promis că va prelua cel puțin o parte din subiecte la nivel de guvern. Tranșant, Dragoș Anastasiu i-a arătat că cele mai multe subiecte discutate la Sibiu sunt, de fapt, proiecte și planuri care sunt reluate de ani. De foarte mulți ani. Și a dat exemplul Organizațiilor de management al destinațiilor (OMD). Pentru care există și un draft de lege, depus de mai bine de un an la Guvern. Draft de lege care a fost creionat de profesioniștii din turism după ce au așteptat aproape 15 ani după diferitele guverne.
”Prima dată a anunţat înfiinţarea OMD-ului la nivel naţional un premier, acum vreo nouă ani A doua oară, tot un premier, acum cinci ani. Eu, personal, cu domnul primar Videanu, acum 14 ani, într-o conferinţă de presă, nu așa, că ne-am întâlnit să planificăm, am anuțat Organizația de management al destinațiilor Bucureşti. Degeaba. Vrem să facem legea OMD-ului? Haideţi să ne punem un termen! În trei luni de acum înainte trebuie să intre în Parlament”, s-a adresat Dragoș Anastasiu lui Dan Barna. Vicepremierul Barna a apreciat că, până anul viitor, o astfel de lege precum cea amintită de Anastasiu ar putea fi adoptată de Parlament, inițiator urmând a fi guvernul din care face parte.