Rechizite mai scumpe anul acesta în Sibiu: „În cazul hârtiei, prețul este dublu sau mult peste dublu”

27 august 2022
Rechizite mai scumpe anul acesta în Sibiu: „În cazul hârtiei, prețul este dublu sau mult peste dublu”

 
 

În mai puțin de două săptămâni începe școala și părinții încep să se gândească la achiziționarea de rechizite. Cel mai mult de cheltuit vor avea cei care au copii ce intră în clasa pregătitoare. Din experiența anilor trecuți, în primele săptămâni de școală părinții vor primi o listă cu tot ceea ce copilul are nevoie în primul an de școală. În contextul scumpirilor de anul acesta o astfel de listă poate scoate din buzunarul părintelui între 300 și 500 de lei, raportat la un preț mediu. Librarii sibieni spun că cel mai mult s-au scumpit hârtia, al cărei preț este dublu sau mai mult, și plasticul.

Reporterul Turnul Sfatului a intrat în câteva librării pentru a afla cu cât s-au scumpit rechizitele și cam cât ar trebui să scoată părinții din buzunar pentru începutul noului an școlar.

Cei de la Ramit spun că pentru ei este importantă calitatea produselor și că fac eforturi de a ține un raport corect calitate-preț. Menționează faptul că anul acesta s-au scumpit foarte mult hârtia și plasticul.

„Sunt produse la care am reușit să păstrez prețurile de anul trecut cum sunt lipiciul, creioanele sau radierele. Acestea nu s-au scumpit. În schimb hârtia și plasticul au prețuri mult mai mari. Au fost creșteri și de 50% la unele produse, la altele de 10%, la altele de 20%. Dacă ar fi să vorbesc per total, pe magazin, peste 15% dintre produse s-au scumpit”, spune un responsabil al magazinului.

Aici, un ghiozdan poate fi găsit cu un preț care pornește de la 80 de lei și ajunge la 350 maxim. Caietele costă de la 2,50 la 6 lei cele mici și cele studențești de la 6 lei până la 16 lei. Prețul diferit este dat de numărul de pagini al caietului, de grosimea foii și de coperți.

Cel mai mult cheltuie părinții care au copii care intră în clasele mici. Aceștia trebuie să cumpere tot ceea ce are nevoie un școlar - de la ghiozdan, penar, culori, biblioraft, bloc de desen și până la hârtie creponată.

Model de necesar rechizite (învățătorul poate renunța la unele dintre ele)

La un calcul făcut pentru rechizite cu un preț mediu și potrivit listei pe care librarii o primesc cel mai des de la părinți, costul poate ajunge la 400, 450 de lei pentru un copil care intră în clasa pregătitoare sau clasa I. Acesta poate varia, în funcție de cerințele învățătorului sau de deciziile părinților. Dacă se merge pe produse de calitate superioară, costurile depășesc lejer 500 de lei.

Scumpiri și la Meridian

În Piața Mare, la Meridian, lucrurile stau la fel. Dacă unele produse și-au păstrat prețul, altele s-au scumpit exagerat.

„S-au scumpit foarte mult unele produse. Caietele s-au scumpit, blocurile de desen au scumpiri exagerate. Dacă anul trecut le-am luat cu doi lei, acum le luăm cu șase lei. Nu mai vorbim despre prețuri duble sau mai mari, pentru că la unele produse prețul s-a ridicat și de trei ori. Dacă ai copil care întră în clasa pregătitoare, cel puțin 300 de lei te costă rechizitele. Sunt mulți bani. Diferențele de preț sunt foarte mari, dar vreau să vă mai spun că prețul final va depinde și de cerințele pe care învățătorul le are. Se mai cer acele caiete cu pătrățele mari. Acum trei ani a apărut moda asta. Foarte greu am găsit să comandăm astfel de caiete, Furnizorii nici nu auziseră de așa ceva, dar acum avem. Le trebuie multe copiilor care încep școala”, spune un reprezentant al magazinului Meridian.

Aici prețul unui ghiozdan este între 80 și 170 de lei. La unele dintre aceste ghiozdane prețurile sunt nemodificate. Un stilou costă între 10 și 50 de lei. Caietele cele mici sunt 2,5 lei, iar cele studențești pleacă de la 5 lei și ajung la 9 lei cele cu spirală. Un bloc de desen costă între 4 lei și 16,50 lei cele mari. Și acuarele tempera s-au scumpit. Dacă anul trecut erau 18 lei, acum au ajuns la 21 de lei. Coperțile care anul trecut costau 1 leu, anul acesta depășesc 2 lei. Penarele care anul trecut costau 30 de lei, acum sunt 47 de lei.   

Comercianții spun că aceste prețuri vor rămâne până după începerea noului an școlar.

Diverta merge pe promoții

Și șeful magazinului Diverta spune că cel mai mult s-a scumpit hârtia. Pe de altă parte, acest magazin merge pe promoții.  

„În cazul hârtiei, prețul este dublu sau mult peste dublu, dar la noi, ca în fiecare an, sunt diferite promoții care mai ajută părinții. În general aceste promoții sunt la rechizite”, spune acesta.

Aici un ghiozdan variază între 80 de lei și 569 de lei pentru un ghizdan utilat cu caiete, penar și ce mai are nevoie un elev la școală. Un stilou variază între 12 lei și 90 de lei. Caietele mici pornesc de la 3 lei, iar cele studențești de la 6 lei.  

Chiar dacă este mult mai ușor să faci aceste cumpărături de rechizite din timp și ideal, treptat, nu toți părinții pot face asta. Cei care au copii în clase mai mari știu ce le trebuie și, potrivit comercianților, încă de acum două săptămâni au început să cumpere rechizite. În cazul părinților de copii care abia încep școala, aceștia trebuie să aștepte indicațiile dascălilor pentru a ști exact de ce au nevoie.

Calcul făcut în magazinul Ramit la rechizite cu preț mediu

 • Un ghiozdan cu preț mediu este 100 de lei;
 • Un penar cu trei fermoare, echipat (culori, creioane, carioci, radieră, fără stilou) este între 65 și 100 de lei:
 • 5 caiete la 2.5 lei
 • Hârtie colorată – 15 lei
 • Hârtie creponată – 15 lei un set
 • Pixuri colorate cu gel – între 2 și 3 lei
 • Biblioraft colorat – 12 lei
 • Set folii – 15 lei un set de 100 de bucăți
 • Acuarele – 10 lei
 • Bețișoare – 5 lei
 • Bloc de desen – între 7 și 10 lei
 • Cutie apă – 20 lei
 • Lipici - de la 3 lei la 12 lei
 • Paletă de amestec – 4 lei
 • Plastilină – 10 lei
 • Mapă – 4 lei
 • Stilou – de la 8 lei
 • Șorț pictură – de la 25 de lei
 • Pensule – de la 7 lei
 • Foarfecă 3 lei
 • Coperți A5 – 1,5
 • Coperți A4 – 2,5
 • Făcute la aparat pe dimensiunea cărții – 4 lei
 • Etichete, set de 20 de bucăți – 4 lei

În funcție de numărul de rechizite cumpărate, se poate ajunge la sau chiar depăși suma de 400 d