Anca Dragu: Există o legătură directă între educația financiară și nivelul creșterii economice

23 aprilie 2021
Anca Dragu: Există o legătură directă între educația financiară și nivelul creșterii economice

Educaţia financiară este extrem de importantă şi există o corelaţie între aceasta şi nivelul creşterii economice, în aspectul său incluziv, a declarat, miercuri, 21 aprilie, Anca Dragu, preşedintele Senatului.

"Educaţia financiară este extrem de importantă şi nu pentru că spunem noi aici ci pentru că aşa arată studiile. Este legătură directă, o corelaţie între educaţia financiară şi nivelul creşterii economice, mai ales în aspectul său incluziv. În acest fel oamenii pot lua decizii mai bune cu privire la investiţiile pe care le fac, cu privire la creditele pe care le iau, credite pentru consum, credite ipotecare. Sunt multe riscuri atunci când luăm un credit. Dacă avem educaţie financiară atunci putem administra aceste riscuri, putem să le înţelegem şi să luam deciziile astfel încât să minimizăm riscurile respective", a spus Dragu la dezbaterea "Educaţia pentru viaţă", organizată de Oxygen Events şi Asociaţia Naţională a Antreprenorilor, citată de Agerpres.

Aceasta a subliniat că educaţia financiară e foarte importantă şi atunci când vine vorba despre pachetele de pensionare.

"Ştim bine că evoluţia demografică nu este în favoarea celor de vârsta noastră sau mai tineri. Există incertitudini în legătură cu ce se va întâmpla cu valoarea pensiei peste 20-30 de ani şi atunci este foarte important ca de la început să fim conştienţi de aceste presiuni şi să luam decizii, să putem economisi, să investim, pentru a ne asigura că atunci când vom avea nevoie, la vârsta de pensionare, găsim sprijin din propriile investiţii pe care le-am făcut", a explicat Anca Dragu.

Ea a adăugat că suntem într-o economie de piaţă în care regulile sunt cele specifice economiei de piaţă, în care funcţionează cererea şi oferta, rata dobânzii, cursul valutar, variabile specifice, şi atunci trebuie să cunoaştem cum funcţionează aceste elemente, trebuie să ştim acum administrăm riscurile respective.

"Prin educaţie financiară învăţăm concepte legate de bugetele personale, cum să administrăm banii, astfel încât să avem întotdeauna şi o rezervă care să ne ajute să facem faţă în perioadele în care nu putem lucra din diferite motive", a punctat Dragu.