Cei mai mari angajatori din Sibiu. Compania care are peste 4.000 de angajați
Cei mai mari angajatori din Sibiu sunt cei de la Continental, care au peste 4.000 de angajați în Zona Industrială Vest. Continental a început să-și formeze potențiali angajați pentru afacerile din Sibiu încă de pe băncile liceului. Începând cu anul școlar 2022-2023, trei clase a IX-a de la Liceul tehnologic „Independența” și Colegiul Tehnic Energetic vor avea parte de sistem de învățământ profesional dual.
Învățământul dual, pe lângă pregătire pe anumite specializare, presupune și o serie de beneficii pentru elevi, printre care practică în fabricile Continental Sibiu, o bursă lunară, transport și masă asigurate pe toată perioada practicii, diplomă și certificate de calificare la absolvire precum și prioritatea la angajare.
Key Safety Systems, peste 2.900 de angajați
Una dintre cele mai mari fabrici care funcționează în Zona Industrială Vest a Sibiului este cea a companiei americane Key Safety Systems. Până în 2018, aici producea airbaguri Takata, însă a început să se confrunte cu probleme financiare la nivel mondial, iar salvarea a venit de la Key Safety Systems, care a preluat-o prin absorbție.
Grupul Takata a început producția de airbag-uri în 1987, iar în perioada sa de vârf a fost al doilea mare producător de produse pentru siguranță din lume. În acest moment, prin absorbție, americanii de la Key Safety Systems mai au încă două fabrici la Arad, care produc volane și centuri de siguranță.
Marquardt Schaltsysteme SCS, peste 2000 de angajați
Producătorul de echipamente electronice pentru industria auto Marquardt Schaltsysteme SCS din Sibiu, subsidiara locală a grupului german Marquardt, a reușit să-și crească businessul în România de peste șase ori. În prezent este unul dintre cei mai mari angajatori din Sibiu și are peste 2.300 de angajați în Sibiu. A început aici activitatea în anul 2006, iar acum are cinci segmente de producție: injecție mase plastice, electronică, asamblare, vopsire industrială și microcomutatoare.
În anul 2008 au fost puse bazele Centrului de Cercetare-Dezvoltare, în care sunt dezvoltate software-uri, se face testarea funcțională și validare software, proiectare mecanică și testare prototipuri. Produsele sunt destinate în special industriei automotive, pentru clienți precum Mercedes Benz, Chrysler, Porsche, Jaguar, Maseratti, Volkswagen, Audi, BMW, Peugeot, Citroen sau Renault. De asemenea, produsele se adresează și altor domenii precum: electrocasnice, sisteme audio sau echipamente industriale.
Compa SA, peste 1400 de angajați
Și Compa SA este în topul cu cei mai mari angajatori din Sibiu. De altfel, compania este o marcă de prestigiu a industriei românești și reprezintă o fuziune dintre întreprinderile Uzina Automecanica Sibiu și Uzina Elastic Sibiu. Rezultatul, Întreprinderea de Piese Auto Sibiu, a fost privatizată în 1991.
După privatizare, Compa s-a dezolvat, iar o parte din secțiile de producție s-au transformat, în 1996, în Krupp Bilstein Compa, societate specializată în fabricare și comercializare de amortizoare și echilibroare și, în 1998, în Krupp Compa Arcuri, specializată în fabricarea de arcuri de suspensie elicoidale și lamelare. În prezent, Compa SA exportă aproape 85% din producție în 23 de țări, pe trei continente și colaborează cu alte companii importante din industria auto.
Cei mai mari angajatori din Sibiu. Simea Sibiu, peste 1.100 de angajați
Compania Simea Sibiu este reprezentantul brandului Siemens. Produce în Sibiu echipamente electrotehnice, cabluri electrice, precum și material rulant pentru locomotive sau metrouri. Prima fabrică Siemens din Sibiu a fost deschisă în 2003, în zona veche a orașului, Piața Cibin. Apoi, în 2004, a fost deschisă cea de-a doua fabrică din Sibiu, actualul punct de lucru din strada Barcelona, în zona industrială Vest.
Următorul punct de lucru a fost înființat în 2005, pe strada Florian Rieger. Cele trei puncte de lucru, precum și fabrica Siemens din Buziaș, județul Timiș, sunt integrate sub numele de Simea Sibiu. Principalele piețe de export pentru Simea Sibiu sunt Austria și germania, însă componentele produse și fabricate în uzinele din Sibiu și Buziaș sunt folosite în proiecte din întreaga lume.
Grupo Antolin, peste 1.000 de angajați
Grupul spaniol produce la Sibiu corpuri de iluminat pentru autovehicule. A ajuns la Sibiu după ce a cumpărat, în 2011, producătorul francez de corpuri de iluminat pentru automobile CML Innovative Technologies. Grupul, care este unul dintre cei mai mari angajatori din Sibiu, are peste 150 de fabrici în toată lumea și este una dintre cele mai extinse companii de producție și distribuție de componente auto.
Pe lângă corpurile de iluminat interior, compania realizează bordurile de mașină, interioarele de uși, plafonierele, iar corpurile de iluminat au venit ca și completare a acestor servicii. Produsele Grupo Antolin se găsesc la mașini precum Dacia, Renault, Peugeot, Citroen, Fiat, Alfa Romeo, Opel, Volkswagen, Porsche, Seat, Skoda, Audi, Toyota, BMW sau Daimler.
Reprezentanții companiei spun că în una din zece mașini care circulă pe șosele, se găsesc produse Grupo Antolin Sibiu. Uzina de la Sibiu a anunțat că este în căutare de operatori, electromecanici și ingineri.
Thyssenkrupp Bilstein Sibiu, peste 1.000 de angajați
În urmă cu trei ani, grupul industrial german Thyssenkrupp a deschis o nouă fabrică de amortizoare la Sibiu, în urma unei investiții de 60 de milioane de euro. Noua unitate produce amortizoare pentru mărci cunoscute din industria auto, precum Daimler, Jaguar Land Rover sau Porsche.
Thyssenkrupp produce amortizoare la Sibiu din anul 1996, sub marca Bilstein. Prin noua fabrică s-au creat peste 350 de locuri noi de muncă. La nivel internațional, Thyssenkrupp deține fabrici de amortizoare auto în Europa, SUA și China. Businessul este parte a diviziei de componente auto, cu vânzări de aproximativ 8 miliarde de euro și peste 34.000 de angajați.