Primul sibian calificat într-un Campionat Mondial de Ciclism pe șosea: „Sunt pe bicicletă de când mă știu”

26 septembrie 2021
Primul sibian calificat într-un Campionat Mondial de Ciclism pe șosea: „Sunt pe bicicletă de când mă știu”

Ștefan Drăgoiu a reușit, la 18 ani, performanța de a fi primul sibian calificat într-o competiție de campionat mondial, la ciclism pe șosea. Spune că încă de când a învățat să meargă pe bicicletă l-a pasionat ciclismul, iar drumurile Sibiului le folosește ca să se antreneze, chiar dacă „nu toți șoferii sunt dintre cei mai prietenoși”.

Mondialele de Ciclism pe șosea Flanders 2021 au printre participanți un sibian. Ștefan este în clasa a 12-a și a reușit să se califice în competiție pentru a reprezenta țara noastră în cursa juniorilor. Este primul sibian care a reușit performanța în acest sport. „Pe bicicletă sunt de când mă știu. Înainte făceam patinaj viteză și chiar și acolo ieșeam la antrenamente pe biță, pentru că erau în aceleași grupe de mușchi. Dar patinajul devenise puțin cam monoton, mai eram și în clasa a 8-a, ceea ce m-a făcut să mă las de patinaj și să mă apuc de ciclism mai serios”, povestește tânărul sportiv.

Ștefan spune că este încurajat de familia sa la orice pas, dar și de prieteni, echipa sa - UVT-Devron West Cycling Team - și chiar și de străinii care urmăresc acest sport. Ciclismul îl ajută să scape din cotidian și să se relaxeze.

„Am ajuns până aici făcând ceea ce îmi place. În plus, eu văd ciclismul sau sportul în general ca o scăpare pentru mine, toate frustrările sau dezamăgirile din viața cotidiana mi le exprim pe biță și mă ambiționez și mai tare.”

Îi place să se plimbe, ca antrenament, prin Mărginimea Sibiului, pe la Păltiniș, ajungând uneori și în alte județe, precum Alba. În timpul liber se dă cu bicicleta și prin oraș. „Oriunde trebuie să ajung de obicei merg cu bicicleta, chiar și la școală. Iar drumurile sunt foarte bune, mă ajută să îmi desfășor antrenamentele, chiar dacă uneori nu toți șoferii sunt cei mai prietenoși. În schimb, este chiar prielnică zona Sibiului pentru ciclism”, explică sportivul.

De la competiția care se desfășoară astăzi, Ștefan spune că își dorește doar să reușească să o termine și să se bucure de faptul că reprezintă România „la cel mai înalt nivel”.

Foto: Facebook/Ștefan Dragoiu