FOTO Prima parcare subterană publică a Sibiului are simulări. Și un preț estimat la 46,5 milioane de lei

24 septembrie 2021
FOTO Prima parcare subterană publică a Sibiului are simulări. Și un preț estimat la 46,5 milioane de lei

După doi ani și jumătate de la momentul demarării procedurilor de angajare a unor proiectanți, conducerea Primăriei Sibiu anunță că a stabilit bugetul necesar execuției acestei investiții.

Propusă prin planul de mobilitate urbană elaborat în 2016 și scoasă la licitație pentru proiectare în aprilie 2019, parcarea subterană de sub Piața Gării urmează să fie dezbătută în ședința Consiliului local Sibiu de săptămâna viitoare: aleșii sibieni vor avea de adoptat indicatorii tehnico-economici ai investiției. Adică o parcare cu un cost estimat la 46,5 milioane de lei, 240 de locuri de parcare pe două niveluri subterane și o zonă pietonală, ”cu spații verzi generoase”, la nivelul solului. În parcare sunt prevăzute și 12 locuri pentru motocilete, dar și patru stații de încărcare a autovehiculelor electrice. ”Suprafața de la sol a parcării va fi amenajată cu 5.500 mp de alei pietonale și peste 2.000 de metri pătrați de spații verzi, precum și circulații pentru autovehicule pentru accesul spre parcarea subterană”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului.

Astrid Fodor, primarul Sibiului, prezintă această investiție într-un context mai larg – cel al transformării mobilității urbane, care implică și extinderea zonei pietonale. “Nu doar vorbim despre mobilitate, ci realizăm proiecte concrete în sensul promovării unei mobilități alternative. Demersul nostru integrează două proiecte conectate și complementare. Prin parcarea din Piața Gării vom degreva străzile din centrul istoric de mașinile parcate, iar coridorul pietonal care leagă zona Gării de Piața Mare este creat pentru a încuraja acest mod de deplasare, crescând siguranța cetățenilor. Pentru acest proiect, raportat la tipurile de investiții finanțabile din fonduri europene, vom aplica pentru obținerea de fonduri nerambursabile, în limitele ghidurilor de finanțare, iar apoi vom demara procedurile de achiziție pentru contractarea execuției lucrărilor”, afirmă Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, potrivit comunicatului remis redacției Turnul Sfatului. 

”Venim în întâmpinarea dorinței comunității de a promova investiții destinate îmbogățirii patrimoniului urban cu zone destinate interacțiunilor sociale, deplasărilor pietonale și cu bicicleta, precum și inserarea zonelor verzi în țesutul urban”, comunicat Primăria Sibiu

Unul din proiectele conexe la care face referire Astrid Fodor este cel al transformării străzii Avram Iancu în pietonală și reconfigurarea altor din zonă, astfel încât între Piața Gării să fie legată de centrul istoric printr-un ”culoar verde”. ”Traseul pietonal care va lega zona Gării de Piața Mare, pe strada General Magheru până la strada Filarmonicii și respectiv pe strada Avram Iancu, presupune reconfigurarea spațiului public care să îl facă mai atractiv și mai sigur pentru deplasarea pietonilor. Lucrările vor presupune reamenajarea drumului și a trotuarelor care vor fi pavate cu calupuri de piatră, în ton cu specificul zonei istorice. Un accent deosebit se va pune pe spațiile verzi care vor face acest coridor atractiv și estetic. Investiția este estimată la 16,8 milioane de lei”, îl descriu reprezentanții Primăriei Sibiu.