Cum înveți programare de la zero? Povestesc doi cursanți de la Școala informală de IT: „Mentorii au dat mai mult de 100%”

08 aprilie 2021
Cum înveți programare de la zero? Povestesc doi cursanți de la Școala informală de IT: „Mentorii au dat mai mult de 100%”

 

Claudia Elena Șarpe și Laurențiu Bogdan Michi au absolvit cursul de Intro in IT al Școlii informale de IT din Sibiu și în prezent se pregătesc pentru o carieră în programare, în cadrul programului Web Development. Reporterii Turnul Sfatului au vorbit cu cei doi despre experiența lor de la cursuri, despre momentele de început, despre frici și provocări, despre planuri de viitor, dar și despre sfaturile pe care le-ar da celor care își doresc să cunoască domeniul IT, însă nu au curajul să o facă. Școala informală de IT a devenit locul unde viața oamenilor se schimbă în bine în cele mai mari șapte hub-uri tehnologice din România: Sibiu, București, Brașov, Craiova, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, dar și în orice alte orașe de pe harta României și în afara granițelor, datorită cursurilor pe care le oferă la distanță. Școala informală de IT s-a extins la Sibiu în luna iulie a anului trecut și, în prezent, cursurile au loc 100% online.

Claudia are experiență profesională în domeniul Resurselor Umane, a absolvit Facultatea de Psihologie și un master în Psihologie Organizațională, iar la 32 de ani s-a hotărât să urmeze un curs de IT, întorcându-se la pasiunea sa din liceu, informatica. Laurențiu a absolvit Facultatea  de Inginerie Economică și, la 25 de ani, după ce a finalizat o facultate cu un profil diferit de IT, a decis să urmeze o carieră în programare.

Despre început, temeri și provocări

Atât Claudia, cât și Laurențiu, au finalizat cursul de Intro in IT al Școlii informale de IT din Sibiu și povestesc că au luat hotărârea de a începe acest curs întrucât și-au dat seama că sunt atrași de domeniu și că reprezintă o oportunitate de dezvoltare atât personală, cât și profesională.

„Eu nu am terminat facultatea în acest domeniu, am finalizat un liceu cu profil de matematică - informatică, după care am mers pe un drum total diferit. Anul trecut, dată fiind situația pe care o știm cu toții, mi-am dat voie să mă ocup puțin mai mult de mine. Drept urmare, am căutat resurse educaționale care ar fi putut prezenta un interes pentru mine. Înainte de a mă decide să mă înscriu la Școala informală de IT, am făcut câteva cursuri online gratuite, iar atunci mi-am dat seama că îmi doresc să mă dezvolt mai mult în acest domeniu și am început să caut cursuri complete pe care aș putea să le fac în această direcție. Atunci a fost momentul când am decis să urmez programele educaționale ale Școlii informale de IT din Sibiu. Mi-a plăcut programa lor și am decis să mă înscriu”, povestește Claudia despre momentul în care a ales să studieze la Școala informală de IT din Sibiu.

Spre deosebire de ea, Laurențiu a cochetat cu informatica și în facultate, fapt care l-a impulsionat să continue să aprofundeze acest domeniu. „Eu mi-am dat seama din facultate că sunt atras de domeniul informaticii. Am terminat Facultatea de Inginerie, iar la toate cursurile la care participam și implicau noțiuni de informatică, vedeam că mă descurc și învăț mai repede decât majoritatea colegilor mei. Acest lucru mi-a dat un imbold să continui să mă dezvolt pe acest plan”.

Orice drum este dificil la început, iar acest lucru a fost confirmat și de cei doi cursanți care ne-au spus care au fost temerile lor. Claudia spune că a avut anumite emoții la început, că are și acum, dar că reușește să le depășească cu fiecare progres pe care îl face. „Temerile erau clar legate de faptul că IT-ul era un domeniu destul de dificil, mai complicat decât alte domenii. Și acum le am, dar acestea dispar rând pe rând cu cât reușesc să fac un pas în față. După terminarea cursului de Intro in IT, am mers mai departe cu un curs de programare. Tocmai din acest motiv am vrut să fac cursul de inițiere la început, pentru a-mi putea da seama spre ce anume vreau să merg mai departe”.

Nici Laurențiu nu a stat mai bine la capitolul îndoieli. „Și la mine au fost și sunt anumite temeri. Când învăț lucruri noi și îmi dau seama că nu le stăpânesc destul de bine, iau o pauză, mă liniștesc și mai trec încă o dată peste materie. Este un domeniu destul de greu, dar încet, încet lucrurile se învață”.

Când vine vorba de provocări, cei doi cursanți spun că fiecare temă a reprezentat o mică provocare. „Fiecare task în parte pe care l-am avut a fost o provocare. Faptul că ai reușit să-ți faci tema era o adevărată mulțumire”, explică Claudia.

Laurențiu spune că de fiecare dată când vedea că a rezolvat tema corect se simțea ca un „mic zeu”.

„Mentorii de la cursul deIntro in ITau dat mai mult de 100% din resursele pe care le-au avut”

Experiența de a învăța totul de la zero de la profesioniști a fost una inedită pentru cei doi cursanți care povestesc că mentorii au fost peste așteptările lor, au fost alături de ei nu doar în timpul cursurilor, ci și în afara lor, i-au ajutat și le-au răspuns la fiecare nelămurire pe care aceștia au avut-o.

„A fost o experiență minunată. Faptul că există niște mentori care înțeleg că lucrează cu oameni care pornesc de la zero și își adaptează stilul de predare și de a transmite mai departe informațiile în funcțiile de cunoștințele pe care le au cursanții mi se pare ceva foarte important, pentru că altfel nu ai cum să începi un domeniu nou, dacă mentorul nu înțelege că lucrează cu un începător. Mentorii de la cursul de Intro in IT au dat mai mult de 100% din resursele pe care le-au avut. Au fost peste așteptările mele. Erau cu noi chiar și în afara cursurilor. Dacă aveam teme și nu ne descurcam, scriam întrebările pe platforma pe care comunicam, ne ajutau, ne ofereau materiale suplimentare cu ajutorul cărora să ne putem fixa informațiile”, detaliază  Claudia legat de experiența de a învăța direct de la mentori.

În același timp, Laurențiu mărturisește că pregătirea și răbdarea celor care l-au ajutat să învețe lucrurile pe care le știe acum au fost esențiale. „Mentorii au fost extrem de bine pregătiți și ne-au învățat fiecare lucru pe care îl știm acum. Au avut răbdarea necesară, nu s-au grăbit, ne întrebau mereu dacă există probleme ca să le putem lămuri și să putem merge mai departe”.

Momente memorabile din timpul cursurilor

Întrebați dacă le-a rămas în minte vreun anumit moment de la cursuri, cei doi povestesc că fiecare clipă în parte a avut o însemnătate aparte și descriu experiența totală ca fiind una intensă, care merită trăită de oricine vrea să cunoască bazele acestui domeniu.

„A fost o experiență intensă care merită, mai ales dacă vrei să te dezvolți în acest domeniu. Legat de momentele de la curs, au fost mai multe care mi-au rămas în minte. Atmosfera depinde foarte mult de cei care îți predau și de colegi. Am avut colegi și mentori extraordinari. Îmi amintesc că la finalul cursului de Intro in IT am făcut o mică aplicație în care mulțumeam mentorilor. Erau două căsuțe în care puteam introduce notele și se făcea o medie pentru profesori. A fost un moment de final frumos, apreciat”, detaliază Claudia.

Pentru Laurențiu, un moment aparte este reprezentat de pledoaria de seară din partea mentorului. „Platforma și programele au fost extrem de bine pregătite, a fost o experiență intensă și plăcută. Pledoaria de seară din partea mentorului îmi vine în minte acum. În fiecare seară aveam o discuție în care, pe lângă chestiunile legate de curs, ne întreba cum suntem, dacă suntem obosiți, să nu ne suprasolicităm. Asta a contat foarte mult pentru mine”.

Perspective de viitor

Claudia și Laurențiu spun că își doresc să finalizeze cursul de programare și, dacă viitorul ține cu ei, să urmeze și o carieră în domeniul IT.

„Cursul de Intro in IT merge în două direcții: partea de testare și partea de programare. La finalul cursului ai o bază în ceea ce privește una dintre cele două ramuri. Eu am ales să merg mai departe pe programare pentru că întotdeauna am fost interesată de cum arată un site, de cum arată o aplicație, mi-au plăcut elementele și dinamica care apar în site-ul sau aplicația respectivă și cred că partea de programare a fost mai la îndemână pentru mine și pentru că sunt genul de persoană care vrea să vadă rezultate imediate. Probabil că în continuare voi lucra și pe partea de testare pentru că un programator își și testează codul, și atunci fără doar și poate ajungi să faci și acest lucru. Pentru viitorul apropiat, îmi doresc să finalizez cursul de programare și să termin proiectul final cu o notă bună. Prefer să iau lucrurile pas cu pas și să văd ce-mi rezervă viitorul”, sunt gândurile Claudiei în ceea ce privește perspectivele de viitor.

„La fel cum spune Claudia, și eu îmi doresc să finalizez cursul, proiectul, iar dacă voi avea oportunitatea de a lucra în domeniu, cu siguranță o voi face”, povestește Laurențiu.

„Îi sfătuiesc pe toți să încerce, a fost o experiență minunată”

Claudia și Laurențiu îi sfătuiesc pe cei care își doresc să pășească în acest domeniu, dar au anumite temeri, să facă acest lucru deoarece „merită încercat”.

„Fiind un domeniu nou, aceleași temeri le-am avut și eu. Merită încercat, chiar dacă nu vrei să mergi mai departe în acest domeniu. Nu poți considera că este un timp pierdut deoarece la cursul de Intro in IT afli foarte multe lucruri noi și este o experiență nouă pentru oricine. Foarte mult din experiența pe care am trăit-o a ținut de mentori. Toată lumea și-a dat interesul, mentorii au fost prezenți 100% și asta m-a și făcut să merg mai departe și să continui pe acest drum. Un mare, mare aport l-au avut mentorii”, este sfatul Claudiei pentru toți cei care își doresc să urmeze cursurile Școlii informale de IT din Sibiu.

„Îi sfătuiesc pe toți să încerce, a fost o experiență minunată”, concluzionează Laurențiu.

Înscrierile la Școala informală de IT se fac online, pe website-ul www.scoalainformala.ro.

https://ponorogo.imigrasi.go.id/img/https://ponorogo.imigrasi.go.id/camps/https://pmnaker.singkawangkota.go.id/imgs/https://dishub.singkawangkota.go.id/pulsa/https://ponorogo.imigrasi.go.id/class/https://ponorogo.imigrasi.go.id/wp/https://ponorogo.imigrasi.go.id/bin/https://fmipa.unesa.ac.id/produk/slotpulsa/https://fmipa.unesa.ac.id/produk/togel/https://pmnaker.singkawangkota.go.id/products/pulsa/https://ponorogo.imigrasi.go.id/pulsa/https://inspektorat.tanatidungkab.go.id/produk/situs-toto/https://inspektorat.tanatidungkab.go.id/produk/slot-toto/https://inspektorat.tanatidungkab.go.id/produk/slot-pulsa/https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/slotnexus/https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/sbobet/https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/kbtt/https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/slot-kamboja/https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/mposlot/https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/nuri77/slot bonushttps://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/togel-cambodia/https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-nexus/https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-mpo/https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-toto/https://sigaul.butonkab.go.id/produk/SLOT-BNI/https://statik.unesa.ac.id/simbajanesa/https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-slot-888/https://dev-tkdn.bki.co.id/produk/nuri77/index.php/https://ponorogo.imigrasi.go.id/archive/https://ponorogo.imigrasi.go.id/web/https://semnasbiologi.conference.unesa.ac.id/slotpulsa/https://sigaul.butonkab.go.id/produk/slotpulsa/https://portal.webguruawards.com/situsgemilang77/https://siasy.uin-suska.ac.id/vendor/slotpulsa/https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/nr/https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/ks/https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/mp/https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/gm/https://pmnaker.singkawangkota.go.id/products/toto/https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/pulsa/https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/thailand/https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/slot-thailand/https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/slot4d/https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/toto/https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/slot777/https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/slot-deposit-dana/https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/slot-toto-togel/https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/gemilang77/https://rsudhanafie.bungokab.go.id/products/pulsa5000/https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-dana/https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-pulsa/https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-qris/https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-thailand/https://elearningfis.unimed.ac.id/slot77/https://elearningfis.unimed.ac.id/slot777/https://elearningfis.unimed.ac.id/slot88/https://elearningfis.unimed.ac.id/situs-toto/https://elearningfis.unimed.ac.id/toto-macau/https://elearningfis.unimed.ac.id/pulsa/https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-gacor/https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/slot-thailand/https://dishub.singkawangkota.go.id/products/gemilang77/https://ecsfrtest.mycloudportal.net/produk/situs-togel/