Cea mai nouă zonă de promenadă și restaurante din Sibiu: „S-a animat foarte frumos în ultima perioadă”

21 septembrie 2021
Cea mai nouă zonă de promenadă și restaurante din Sibiu: „S-a animat foarte frumos în ultima perioadă”

Zona de jos a orașului, cea dinspre Pasajul Scărilor, a devenit mult mai animată în ultimii ani, odată cu apariția unor localuri noi. Un spațiu, care odinioară era arareori vizitat de turiștii care preferau restaurantele din Orașul de Sus, este acum căutat pe toată durata verii. Iar proprietarii localurilor din zonă sunt cu toții de acord cu un singur lucru - nu există concurență, ci parteneriate. 

Cei care coboară scările din Piața Huet, înspre strada Turnului, vor găsi un loc plin de culoare, lumini și zumzetele turiștilor care se bucură de un spațiu recent modernizat, în care au fost deschise în ultima perioadă mai multe localuri. Casa Grinda, Butoiul de Aur, Local și Taverna Akropolis sunt doar câteva din restaurantele care animă Orașul de Jos și l-au transformat, împreună, într-una din cele mai căutate zone ale Sibiului.

„Nu este vorba de concurență” 

Proprietarii de restaurante se bucură că formează, împreună, această mică zonă pentru turiști, separată de Piața Mică și Piața Mare.

„Zona s-a animat foarte frumos în ultima perioadă și nu consider că sunt vecinii din jurul nostru concurență. Aș putea spune eventual că e o concurență benefică pentru că, având toate terasele pline, zona este mai animată. Coborând scările din Piața Huet, dacă vezi zona cu două mese triste, intenția este să te întorci în Piața Mare. Dacă sunt mai multe zone de activitate - Butoiul de Aur cu specific românesc, o cafenea, un restaurant gresesc, bineînțeles că e ceva, o alegere mai diversificată, zona este foarte frumoasă, fiind și pietonala și piatra cubică”, povestește Sergiu Negru, de la Casa Grinda.

Cei care ajung aici spun că se simt ca în vacanță. „Într-adevăr zona s-a dezvoltat foarte mult și este mai căutată și mai populată, ceea ce e frumos, mai sunt și alte opțiuni. Să nu uităm că au și o vedere splendidă spre turla bisericii renovate care arata într-un mare fel acum”, mai spune acesta.

Opinia este una populară printre proprietari. Cu toții spun că se bucură că reușesc să schimbe aspectul zonei și lucrează împreună pentru a dezvolta cât mai mult locul. 

„Ne dorim cu toții să ridicăm și mai sus acest loc. Cel puțin cu doi-trei vecini am discutat și încercăm, pentru la primăvară, să ridicăm și mai sus strada, să atragem turiștii. Vrem să readucem strada la ce era înainte de pandemie, când veneau turiștii până la pilon și erau impresionați de ceea ce vedeau acolo. Avem numeroase idei. Am găsit împreună un numitor comun”, spune Adrian Lungoci, de la Butoiul de Aur.

De cinci ani activ în această zonă, restaurantul Akropolis se bucură în continuare de un număr mare de turiști care îi trec pragul. Reprezentanții săi spun, de asemenea, că se bucură de modul în care s-a dezvoltat zona.

„Nu avem nicio problemă cu concurența. Ne bucură. Noi suntem aici de cinci ani și rezistăm”

Proprietarii spun că vor chiar să stea de vorbă cu autoritățile locale, în următoarea perioadă, pentru ca în anul 2022 să realizeze o serie de parteneriate cu acestea, în speranța că vor reuși să modernizeze și mai mult zona.