Biserica fortificată din Miercurea Sibiului, reabilitată și digitalizată. „Numărul turiștilor va crește de opt ori”

26 octombrie 2021
Biserica fortificată din Miercurea Sibiului, reabilitată și digitalizată. „Numărul turiștilor va crește de opt ori”

 

Biserica Fortificată Miercurea Sibiului, atestată documentar încă din secolul al XIII-le, a intrat în reabilitare. Lucrările se desfășoară în cadrul proiectului „Lucrări de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic la Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate din Miercurea Sibiului”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. În timpul investigațiilor arheologice s-au descoperit cripte, oseminte, precum și traseele fostelor biserici.

Startul lucrărilor a fost marcat printr-o conferință de presă la care au participat toți cei implicați, iar unul dintre obiectivul proiectului este acela de a creștere a numărului de vizitatori de 8 ori, de la 80, în prezent, la 640 de vizitatori, anual.

Ce lucrări se vor desfășura la Biserică

Prin această investiție, programată să fie dusă la finalitate într-un an și jumătate, se urmărește creșterea atractivității turistice a zonei prin punerea în valoare și utilizarea durabilă a obiectivului de patrimoniu „Ansamblul Bisericii Fortificate Miercurea Sibiului” și introducerea acestuia în circuitul real și virtual.  

„Turiştii pot admira un zid de o înălţime impunătoare, care înconjoară biserica formând un oval, in interiorul căruia pot fi văzute drumuri pentru străjeri, dar şi spaţii în care erau depozitate rezervele de grâu în acea perioadă.  Zidul care servea odată drept cetate avea două căi de acces, una deasupra celeilalte. Sub cele două galerii se aflau cămările din cărămidă, iar în sud poate fi găsit încă turnul care apără poarta de intrare în cetate”, arată cei care se ocupă de ăroiect într-un comunicat de presă.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt reabilitarea ansamblului bisericii, dar și digitizarea obiectivului de patrimoniu, astfel încât să aibă loc o creștere a numărului de vizitatori, de la 80, in prezent, la 640 de vizitatori, anual.

„Lucrările au în vedere, în primul rând, punerea în siguranță, refacerea etanșeității învelitorilor, apoi rezolvarea problemelor de umiditate ascendentă. În biserică se va scoate pardoseala de lemn, care punea probleme, existând riscul de a apărea mucegaiuri și ciuperci, și va fi înlocuită cu pardoseală rece, din cărămidă. Proiectul prevede și refacerea instalațiilor electrice, inclusiv instalații necesare combaterii pericolului de incendiu. Toate intervențiile prevăzute vor fi în spiritul regulilor restaurării și conservării monumentelor istorice”, transmit reprezentanții proiectului într-un comunicat de presă.

Descoperiri istorice importante

Cei care se ocupă de proiect anunță că, la investigațiile arheologice, s-au descoperit deja câteva elemente, cripte, oseminte, precum și traseele fostelor biserici.

„Biserica fortificată este una dintre cele peste 200 de asemenea monumente păstrate încă în Transilvania, dar are niște particularități deosebite. Acest sistem circular de fortificații este foarte vechi și destul de rar, iar un alt element deosebit este prezența cămărilor de provizii adosate la interiorul acestei fortificații. În ceea ce privește biserica, în urma investigațiilor arheologice au fost descoperite cel puțin două faze romanice mai vechi decât ceea ce se vede acum. A existat inițial o biserică simplă, cu o singură navă. În prezent, partea vizibilă e cea romanică, cu trei nave, transformată în perioada gotică și apoi extinsă în perioada baroc, când a avut loc o extindere substanțială spre est“, arată arhitectul Ioan Bucur.

Despre proiectul de reabilitare

Proiectul „Lucrări de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic la Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate din Miercurea Sibiului, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, este implementat de către Biserica Evanghelică Miercurea Sibiului și are o valoare totală de cca 2,096 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care cca 2,028 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.

„Salut prezența oaspeților din afară la Miercurea Sibiului. Sunt de față familia Nicoară, cărora le mulțumesc pentru implicarea în a conserva în bune condiții patrimoniul săsesc. Este foarte bine că se păstrează în bune condiții aceste monumente și nu se lasă se degradeze. Pentru miercureni, această fortificație este o emblemă, și sigur, în viitor numărul de vizitatori va crește, fiindcă enoriași care să vină la slujbă nu mai prea sunt. Primăria va fi aproape de constructor“, a delarat și Ioan Troancă, primarul orașului.

Lucrările sunt desfășurate de Euras, o firmă cu experiență în domeniul reabilitărilor de acest gen. și sunt prevăzute să fie finalizate în 18 luni.