De la 1.400 de euro/mp pentru o locuință bună în Sibiu. Estimările pentru piața imobiliară și cea a dotărilor interioare

20 septembrie 2021
De la 1.400 de euro/mp pentru o locuință bună în Sibiu. Estimările pentru piața imobiliară și cea a dotărilor interioare

 

Majoritatea expozanților din cadrul Salonului de mobilă și a Târgului Imobiliar, Construcții şi Amenajări de la Sibiu vorbesc despre faptul că prețurile vor crește în perioada imediat următoare.

După o pauză de un an impusă de restricțiile adoptate în pandemie, vineri dimineața s-au redeschis porțile celor două evenimente organizate bianual la Sibiu - Târgului Imobiliar, Construcții şi Amenajări și Salonul de Mobilă, ediția de toamnă. 27 de expozanți din zonă și din România și importatori direcți sunt prezenți la Redal Expo (str. J.S. Bach) în fiecare zi, de dimineața de la zece și până seara la 19:00 - duminică programul se încheie la 18:00.

”Încercăm să punem la dispoziția vizitatorilor toate ofertele care fac parte din achiziționarea unei locuințe: de la alegerea ei,  încheierea contractului, finanțarea, până la amenajarea  interioară și alegerea decorațiunilor. Salonul de Mobilă de la Sibiu este evenimentul care a «crescut» poate cel mai mult de la o ediție la alta. De fiecare dată avem alături de noi tot mai mulți producători, cu oferte din ce în ce mai bune, cu produse de înaltă calitate la prețuri de producător”, a spus, la deschiderea celor două evenimente, Ioana Aldea, managerul de proiect din partea Sibiu Expo & Events, care alături de Redal Expo organizează cele două evenimente.

Evenimente la care siguranța sanitară este pusă pe același palier cu calitatea ofertelor aduse de expozanți. ”Am urmărit cu atenție ca aceste evenimente să fie desfășurate în deplină siguranță sanitară atât pentru expozanți, cât și pentru vizitatori. Standurile sunt distanțate, regulile pentru oprirea răspândirii coronavirusului sunt respectate. Viața își urmează cursul, prin urmare așteptăm cât mai mulți vizitatori, pentru că toți expozanții au oferte speciale pentru aceste evenimente. Aceștia chiar au așteptat reluarea Salonului și Târgului de la Sibiu, care au o tradiție de patru ani”, adaugă Ioana Aldea.

Creșteri de prețuri

Dezvoltatorii imobiliari au trecut printr-o perioadă în care peste penuria de materiale de construcții a venit și un val de scumpiri. ”Consider că în acest context, prețurile locuințelor vor mai crește. Aproximez o creștere de cel puțin 20-25% pentru perioada imediat următoare. Acest lucru are drept cauze scumpirea materiei prime, dar și a utilităților. O influență în acest context o va avea și modul în care băncile vor acorda în continuare credite”, arată omul de afaceri Gheorghe Aldea, reprezentant al Redal Expo și inițiator al mai multor proiecte imobiliare. El are în vedere și discuțiile din ultima perioadă în ceea ce privește reducere TVA-ului la achiziția de imobile la cinci procente pentru o paletă mai largă (în prezent, acest TVA se aplică doar locuințelor de maxim 120 de mp și cu o valoare de maxim 450.000 de lei).

Gheorghe Aldea apreciază că în viitorul apropiat vor crește din nou prețurile în domeniul imobiliar

Și agenții imobiliari prezenți la evenimentele inaugurate vineri prevăd o perioadă cu creșteri de prețuri în viitor. ”Ca o medie, avem semnale că prețurile materialelor de construcții au crescut cu 50%. În unele cazuri și mai mult. Polistirenul s-a scumpit cu 110%, structurile metalice – cu 120%”, spune unul din agenții imobiliari. Potrivit lui, în interiorul municipiului Sibiu, prețul unei locuințe de calitate aflată într-o zonă bună pornește de la 1.400 de euro pentru fiecare metru pătrat. ”Între 1.400 și 1.700 de euro pentru un metru pătrat. Cam acesta este intervalul. Cu toate că, încă, mai sunt situații în care prețurile locuințelor vechi îl depășește pe cel al imobilelor noi”.

”Dacă nu cumpărăm noi, duc lemnul în Germania”

Importanți producători și importatori de mobilă au venit la Sibiu și la această ediție a Salonului de mobilă. ”Suntem foarte mulțumiți de organizare și de vizitatorii acestor evenimente. Noi venim la Sibiu încă de la prima ediție, venim atât primăvara, cât și toamna. Și mergem prin toată țara, de la Timișoara, la București sau Constanța. Aici, la Sibiu, însă, avem parte de una dintre cele mai frumoase evenimente. Atât pentru că avem ocazia să ne expunem mobila pe care o producem în fața unor clienți mai pretențioși – în sensul bun - decât în alte părți ale țării, cât și pentru că ne întâlnim și cu alți producători importanți. Să ținem legătura între noi, cei din branșă, este un lucru important”, apreciază Maricica Crăciun, din partea Junior Banilevici. Un producător de mobilă din lemn masiv venit tocmai din Rădăuți. Afectat, de asemenea, de scumpiri. De la utilități, la lemn. ”Știți cu ce au început scumpirile? Cu polistirenul. Acesta noi îl folosim la ambalarea mobilei atunci când o livrăm. Iar din mai, am resimțit cum s-a dat frâu liber prețurilor. Lemnul, de exemplu, s-a dublat. Dacă nu îl cumpărăm noi, îl duc în Germania, asta ne spun cei care livrează lemn. Lacurile, vopselurile, toate s-au scumpit”, arată Maricica Crăciun. Ea spune că, deocamdată, prețurile producătorilor de mobilier nu au urmat inflația și scumpirile materiei prime. ”Deocamdată, am tăiat din profit. Dar lucrurile nu vor rămâne așa, pentru că vine iarna și cu siguranță vor trebui crescute salariile”. Fapt care va duce la noi scumpiri ale mobilierului.

Lista expozanților

Salonul de Mobilă Sibiu:

Solid Wood Expert

Simex

Sarmexin

Junior Banilevici

iConfort

Armonia by Smeralda

Riflessi

Salt SIB

TIMFLEX

ITA PRODUCTION

Mosen Group

HLZ

Visa Wood

Handmade Cris&Gi

EXPUS WORKSHOP

RetroMobelli

Târgul Imobiliar, Construcții și Amenajări Sibiu:

Thermomix

Deluxe Studio

Garden City Residence

S.M. Art Residence

REMAX XUX

The Lake Home

Hermina Goia Studio

VELVET RESIDENCE

REMAX TOWER INVEST

KASTANI RESIDENCE

PEFOC.RO