O sibiancă a câștigat Campionatul mondial de preparat cous-cous. Carne de miel, smântână, fructe de cătină, rubarba și foi de dafin

27 septembrie 2021
O sibiancă a câștigat Campionatul mondial de preparat cous-cous. Carne de miel, smântână, fructe de cătină, rubarba și foi de dafin

 

Claudia Maria Catană a fost desemnată duminică câștigătoarea celei de-a 24-a ediții a Campionatului mondial de cous cous, organizat de la San Vito Lo Capo, în Sicilia. Rețeta sa, intitulată „Transilvania întâlnește cous cous”, i-a cucerit pe jurați, depășind  creațiilor altor bucătari din Italia, Afganistan, Maroc, Senegal ori Spania.

Claudia Maria Catană este originară din Sibiu, dar trăiește la Bracciano (Lazio) unde deține propriul restaurant, Cucina ai Monti. "Această victorie mi-a produs o mare emoție, nu mă așteptam. Cous-cous-ul nu face parte din tradiția noastră gastronomică, dar în această rețetă am încercat să concep un preparat în care grâul să poată fi unit cu ingrediente care sunt parte din bucătăria noastră, este acea îmbrățișare pe care nu ne-o putem oferi în acest moment ”, a declarat Claudia Maria Catană.

Este prima dată când România se numără printre națiunile participante la concursul „Bia cous cous world championship”, informează Rotalianul, care citează trapanisi.it. Alături de Claudia, la San Vito Lo Capo au mai fost prezenți bucătari din Italia, Afganistan, Argentina, Maroc, Mauritius, Senegal și Spania.

Rețeta Claudiei, intitulată „Transilvania întâlnește cous cous”, a cuprins ingrediente precum carne de miel, gălbenuș de ou, smântână, ceapă, fructe de cătină, rubarba și foi de dafin. Ea a câștigat aprecierile juriului tehnic prezidat de bloggerul Eleonora Baldwin și format din bucătarii Andy Luotto și Mareme Cisse, campioana mondială de la ultima ediție a concursului.

Trofeul de campioană a lumii la preparat cous cous i-a fost înmânat de primarul din San Vito Lo Capo, Giuseppe Peraino și de Luciano Pollini, CEO al „Bia cous cous”, sponsor principal al festivalului.