10 milioane de lei de la guvern pentru filarmonică, Teatrul Radu Stanca și Teatrul Gong

27 august 2022
10 milioane de lei de la guvern pentru filarmonică, Teatrul Radu Stanca și Teatrul Gong

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul a decis, în ședința de vineri, alocarea a 270 milioane de lei pentru 65 de teatre, opere și filarmonici din România care funcționează în subordinea autorităților locale, a anunțat ministrul Cseke Attila.

În Sibiu au ajuns 10 milioane de lei, iar cei mai mulți, 5,5 milioane s-au dus către Teatrul Național ”Radu Stanca”. Filarmonica a primit 4,19 milioane, în timp ce Teatrul Gong apare pe lista transmis de Ministerul Dezvoltării cu 392 de mii de lei.

”Ministerul Dezvoltării vine în sprijinul instituțiilor culturale de spectacole care nu primesc finanțare din Bugetul național. Astfel, aceste instituții pot acoperi cheltuielile legate de asigurarea funcționării și pot derula investiții”, a declarat ministrul dezvoltării.

Suma reprezintă 2% din impozitul pe venit încasat până la data de 31 iulie 2022, pentru finanțarea instituțiilor publice de spectacole din subordinea unităților administrativ-teritoriale solicitante, respectiv teatre, opere şi filarmonici din județele: Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.

Fondurile au fost repartizate conform solicitărilor transmise către MDLPA, până la termenul legal, de către unitățile administrativ-teritoriale în subordinea cărora funcționează instituții publice de spectacole.

Alocările pe Sibiu:

Filarmonica de Stat Sibiu 4,191 milioane lei

Teatrul Național „Radu Stanca” 5,567 milioane lei

Teatrul pentru Copii și Tineret Gong 392.000 lei