Noua galerie de artă din Piața Mică va fi construită de patru arhitecți ieșeni. „Art Point of view” este proiectul ales căștigător

05 octombrie 2021
Noua galerie de artă din Piața Mică va fi construită de patru arhitecți ieșeni. „Art Point of view” este proiectul ales căștigător

Concursul de idei al Galeriei Art Point a adunat 25 de proiecte a 40 de participanți din care 13 arhitecți, 14 studenți arhitecți și 5 designeri.  Cei mai mulți participanți au fost din București Iași și Sibiu, înscriindu-se în concurs persoane din toată țara dar și din Republica Moldova, Chicago, Londra și Valencia.

„Funcțiunea principală a mini-galeriei de artă propuse de cei patru arhitecți rămâne expunerea, în interior, a lucrărilor de artă dar imaginea artistică a construcției nu se oprește aici. În exterior, peretele expus către circulația care asigură legătura dintre Piața Mică și Piața Mare, reconstituie în imagini secvențiale actul artistic al vieții cotidiene din centrul Sibiului. Tratarea acestuia prin suprafețe care reflectă imaginea orașului, transformă procesul static de percepere a unui tablou, într-unul dinamic, trecând, observând și participând, oferind un nou (art) point of view. Pentru momente ce presupun tihnă, pentru zile de ateliere, discuții sau interviuri, departe de zgomotul pieței, capacul cutiei se închide și funcționează asemenea unui refugiu cultural urban. Iar la finalul zilei, pereții galeriei se închid astfel încât să ofere siguranță lucrărilor expuse”, transmit reprezentanții Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu într-un comunicat de presă.

Premii speciale

Cele două premii speciale, de 500 de lei fiecare, au fost acordate arhitectului Gandore Cosmin din Ploiești și studentului arhitect Bogdan Copețchi din București. Punctajul a fost realizat după următoarele criterii: originalitatea proiectului; criteriul estetic; criteriul funcționalității (dacă propunerea își îndeplinește funcția de galerie de artă); integrarea în spațiu, legătura cu fondul construit și relația cu culoarele de circulație; aplicabilitate, fezabilitate și fiabilitate.

Juriul a fost format din: Michael Engel – arhitect, expert internațional pentru dezvoltare urbană, Mihai Zgondoiu – artist & curator independent, fondatorul galeriei Atelier 030202, Ștefan Radu Crețu – artist vizual, Mihai Balaban, CEO Unimat, Tudor Șt. Popa – c.arhitect, președinte AIOS.

Concursul face parte din proiectul Orașul Artiștilor aflat la a 5-a ediție, fiind cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu.