Elevii unui liceu din Sibiu își construiesc un spațiu multifuncțional pentru recreere. „Un exercițiu de a vedea cu alți ochi ideea de spațiu și mobilitate”
Numele proiectului este „SharpMinds” și este gândit împreună cu arhitecții Raluca și Miechel de la Shifting Perspectives. După aproape nouă luni în care au organizat mai multe ateliere creative și au povestit despre mobilitate, elevii au venit cu ideea de a realiza, în curtea școlii, un spațiu multifuncțional pentru recreere sau ore în format nonformal fără a face intervenții majore asupra locului.
„Proiectul a fost demarat anul trecut și ideea a fost să găsim o clasă de liceu cu care să facem un program pilot în care să dezvoltăm ideea de spațiu, de mobilitate. Proiectul SharpMinds a pornit cu susținerea arhitecților Raluca și Miechel de la Shifting Perspectives”, explică Andrei Rusu din partea Asociației Urban Bike Revolution.
„Un exercițiu de a vedea cu alți ochi ideea de spațiu și mobilitate”
Proiectul a început în luna octombrie a anului 2021 și urmează să se finalizeze în vara aceasta. Ideea centrală a fost aceea de a-i impulsiona pe elevi să se gândească mai mult la mobilitate și să găsească soluții pentru a valorifica spațiile din jurul lor în folosul comunității în care trăiesc.
„Ceea ce ne-am dorit să facem cu copiii este un exercițiu de a vedea cu alți ochi ideea de spațiu și mobilitate. Pe parcursul desfășurării acestui proiect am făcut diferite ateliere interactive prin care îi provocam cu privire la tot ceea ce privește mobilitatea, am făcut chestionare sau mergeam la clasă, le lansam o provocare, la care ei trebuiau să răspundă și să găsească soluții”, detaliază Andrei.
În aceste zile, elevii caută idei și modalități de amenajare a spațiului fără a face prea multe intervenții asupra lui.
„Pentru că în curtea liceului spațiul este complet betonat, au identificat o porțiune verde pe care o vor transforma într-un spațiu multifuncțional unde să poată ține ore precum dirigenția, de exemplu, sau să facă diferite activități. Scopul nostru a fost să provocăm elevii să înțeleagă mai bine cum influențează utilizarea spațiului public, mobilitatea și calitatea vieții”, mai explică Andrei.
Ture cu bicicleta prin oraș
Pentru că proiectul a mers în două direcții, mobilitate și spațiu public, zilele trecute cei de la Urban Bike au ieșit și la plimbare cu elevii, utilizând sistemul de bike sharing SibiuBikeCity.
„Mulți dintre ei s-au urcat pe bicicletă după ani de zile. A fost foarte frumos tot ceea ce am făcut în cadrul acestui proiect și sperăm să conturăm astfel de proiecte și în alte școli din oraș”, a concluzionat Andrei pentru Turnul Sfatului.