Magazinul Lidl de pe șos. Alba Iulia va fi demolat și reconstruit pe două niveluri

13 aprilie 2022
Magazinul Lidl de pe șos. Alba Iulia va fi demolat și reconstruit pe două niveluri

Autoritățile sibiene au pus în consultare publică documentația elaborată pentru demolarea magazinului Lidl de pe șoseaua Alba Iulia și reconstruirea acestuia pe două niveluri, cu parcare parțială la parter. Este al doilea magazin pe care Lidl îl reface pe două niveluri la Sibiu.

Magazinul Lidl în discuție este construit pe un teren cu o suprafață totală de 9.314 mp. Suprafața spațiului comercial este de 3.175 de mp. Potrivit documentației pusă în consultare publică, actuala hală comercială va fi demolată și reconstruită cu o amprentă la sol mai mare decât cea actuală, respectiv de 3.348 de mp.

Viitorul magazin va avea regim de înălțime parter și etaj. În actuala parcare exterioară vor fi reamenajate 100 de locuri de parcare. Alte 38 de locuri de parcare vor fi amenajate în interior, la parterul clădirii. Această parcare va fi amenajată în locul actualului magazin Pepco.  În acest moment, parcarea existentă are 115 locuri.

Înălțimea noii clădiri va fi de 10,4 metri, egală cu cea a clădirii învecinate (cea care găzduiește magazinele dm și Deichmann și care are regim de înălțime tot parter și etaj).

Mai mult spațiu verde

180 de mp de teren din parcarea magazinului urmează să fie cedați domeniului public, fiind necesari proiectului de construire a unui pod cu o singură bandă, pentru virajul la dreapta de pe șos. Alba Iulia pe str. Maramureșului (ocolindu-se astfel sensul giratoriu).

Prin noul proiect, cei de la Lidl promit mai mult spațiu verde. ”Spațiile verzi existente sunt de 8,91% (830 de mp), Se propun la nivel de parcelă spații libere de construcții și amenajate (spații verzi) de minim 20% (1.865 de mp). Parcajele la sol vor fi plantate cu un arbore la fiecare patru locuri de parcare (minim 35 de arbori – n.r.)”, se arată în memoriul general al documentației urbanistice supuse consultării publice.

Având în vedere că în respectiva zonă planul urbanistic general al Sibiului permite regim de înălțime de până la șase etaje plus etaj retras, noul proiect al celor de la Lidl se încadrează lejer în limitele urbanistice: procentul propus de ocupare a terenului este de 35,95% (cel maxim admis este de 80%, iar actualul – 34,9%), iar coeficientul propus de utilizare a terenului este de 0,72 (față de maximul admis de 2,4 și de existentul CUT de 0,48).

O bună parte din spațiile verzi măsurate sunt cele din spatele magazinului

Sibienii care au observații sau propuneri referitor la documentația urbanistică în discuție le pot trimite în atenția Primăriei Sibiu până cel mai târziu pe 9 mai 2022.

O avalanșă de magazine

Este al doilea magazin pe care Lidl vrea să îl etajeze la Sibiu. Tot parter cu un etaj (dar etaj parțial) va avea și magazinul Lidl din cartierul Terezian, pentru care documentația urbanistică a fost elaborată în vara anului trecut.

Pe lângă creșterea regimului de înălțime a halelor comerciale existente, cei de la Lidl continuă extinderea rețelei la Sibiu. În primăvara acestui an a inițiat documentațiile pentru construirea celui de-al optulea magazin din zona Sibiului, magazin care urmează să fie ridicat în cartierul Lazaret.