Eurostat: Românii au o putere de cumpărare peste cea a grecilor, ungurilor, bulgarilor sau slovacilor

23 iunie 2021
Eurostat: Românii au o putere de cumpărare peste cea a grecilor, ungurilor, bulgarilor sau slovacilor

 
 

Românii au o putere de cumpărare peste cea a grecilor, a ungurilor și a bulgarilor, conform celor mai recente estimări privind consumul individual efectiv, publicate, luni, de Eurostat și citate de startupcafe.ro.

Conform sursei citate, în aul 2020, România avea un consum anual efectiv per capita la paritatea puterii de cumpărare (PPS) situat la 79% din media UE. Altfel spus, românii au o putere de cumpărare medie cu 21% sub media Uniunii Europene.

În clasamentul UE al consumului anual efectiv per capita PPS, România (79%) este la egalitate cu Estonia și peste 6 țări: Bulgaria (61), Croația (67), Ungaria (69), Letonia (72), Slovacia (73) și Grecia (78).

Cea mai mare putere de cumpărare, exprimată prin acest indicator al consumului individual efectiv, o au locuitorii din Luxemburg - 131% din media UE sau, altfel spus, cu 31% peste media UE. Urmează în top Germnia (123) și Danemarca (121).

Consumul individual efectiv (AIC) se referă la bunurile și serviciile consumate efectiv de gospodării. Cuprinde bunuri de consum și servicii achiziționate direct de gospodării, precum și servicii furnizate de instituții non-profit și de guvern pentru consum individual (de exemplu, servicii de sănătate și educație).