Ce putem face de Noaptea Muzeelor la Sibiu: ateliere meșteșugărești, degustări de bucate tradiționale și intrare gratuită în mai multe muzee
Muzeul Astra, Biserica Evanghelică Sibiu, Filarmonica de Stat și Biblioteca Județeană Astra se alătură inițiativei Noaptea Muzeelor și îi invită pe sibieni să participe la ateliere, concerte și expoziții la care vor avea acces gratuit.
Programul Muzeului Astra sâmbătă, 14 mai
La Muzeul Astra, intrarea pentru vizitatori va fi liberă pe cele două intrări principale: intrarea unu – Pavilionul Muzeal Multicultural și intrarea doi – Hanul din Tulgheș din muzeu.
Program: 18:00 – 0:30
Târgul de Țară
18:00 – 20:30. Atelier Broderie tradițională românescă (Raluca Mirițoiu, muzeograf Muzeul ASTRA)
18:00 – 20:30. Atelier Atelier de grafică botanică (Silvia Gavrilă, muzeograf Muzeul ASTRA & Ancuța Ilie, muzeograf Muzeul ASTRA)
18.00 – 20.00. Atelier gastronomic Rețete de sezon – tocană de cartofi cu carne & mămăligă cu brânză
Școala din Ticera
18:00 – 20:30. Atelier Învățătorul din mediul rural (Adrian Alexe, muzeograf Muzeul ASTRA)
Gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică
18:00 – 20:00. Atelier gastronomic – se va găti pită cu untură și cu ceapă
18:00 – 21:00. Atelier de olărit susținut de Asociația Tonal: Din secretele olăritului. Modelaj ceramică și roata olarului
18:00-19:00 –Prezentare: Despre sașii din Transilvania (Karla Roșca, )
19:00 – 20:00 – Prezentare: Decorativ. Utilitar. Cum alegem ceramica în târguri? (Dr.Karla Roșca, șef secție Muzee Pavilionare )
Gospodăria de împletitor de paie din Cisnădioara
18:00 – 18:30. Prezentare: O istorie a localității Cisnădioara (dr.Cosmin Ignat, șef secție Cercetarea și Punerea în Valoare a Patrimoniului Rural)
18:30 -21:00. Atelier de confecționat jucării din pănușe de porumb (meșter Julianna Bálint)
Monumentul uleiniță din Grid (jud. Hunedoara)
18:00 – 20:00. Atelier D´ale uleiului! Despre ulei și oloit, meșteșug vechi, beneficii actuale! (Bianca Stroia, muzeograf Muzeul ASTRA)
Gopodăria de olar din Horezu (jud. Vâlcea)
18:00 – 20:30. Atelier de olărit (meșter olar Ionuț Bâscu)
Muzeul Țării Secașelor
Adresa: Miercurea Sibiului, Piața Corneliu Medrea, nr. 31
Program: 18:00 – 22:00
Muzeul Țării Secașelor dezvăluie vizitatorilor aspecte inedite din zona etnografică a văii Secașelor, fiind reprezentate piese de mobilier, costume tradiționale, mijloace de transport etc.
Centrul Cultural Memorial ”Dr. Gheorghe Telea-Bologa”
Adresa: Nou Român (comuna Arpașu de Jos), Strada Principală nr. 153
Program: 18:00 – 22:00
Centrul Cultural Memorial oferă oportunitatea vizitatorilor de a se întâlni cu arta populară românească cuprinsă în remarcabila colecţie a dr. Gheorghe Telea-Bologa.
Ce putem vizita la Muzeul Bisericii Evanghelice
Cu prilejul acestui eveniment și la Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. din România intrarea este gratuită. Sibienii pot vizita, de la ora 20, cu ghidaj gratuit, expoziția permanentă ce prezintă istoria colonizării, construirea cetăţilor bisericeşti, viaţa cultică şi comunitară, învaţământul confesional, istorie modernă şi recentă – de la perioada habsburgică până la integrarea în Uniunea Europeană.
Program special la Filarmonica de Stat Sibiu
Între orele 12- 22 intrarea este gratuită și la Filarmonica de Stat Sibiu, la evenimentul „Nemescu-Muzica Orelor”. În ncadrul instalației sonore de la Filarmonica de Stat Sibiu, participanții sunt invitați să asculte piesele din ciclul Muzica Orelor care încep la fiecare oră fixă, să descopere descrierile teoretice propuse de Octavian Nemescu pentru acest ciclu, și să ia parte, în mod activ, la un performance colectiv creat de ascultarea simultană a acestor piese în mai multe instituții culturale din țară.
Noaptea Muzeelor, sărbătorită și la Biblioteca Județeană Astra
Palatul ASTRA va fi deschis pentru vizitare în intervalul orar 10 - 22. Pasionații de istorie, patrimoniu și memorie locală vor beneficia de vizite ghidate care cuprind spațiile clădirii istorice a Asociațiunii ASTRA: Colecțiile Speciale, Muzeul Asociațiunii și cabinetele documentare, Fondul Academia Română și Sala Festivă. Tururile ghidate vor fi organizate la orele 11, 13, 15 și 17.
Acestora li se adaugă povestea Parcului Astra și a străzilor din apropiere, relatată de dl. Răzvan C. Pop, istoric, în spațiul Terasei Bibliotecii situată în Corpul B. În egală măsură, cei interesați vor avea ocazia să viziteze în Foaierul Bibliotecii expoziția „175 de ani de la înființarea învățământului militar românesc”, organizată în parteneriat cu Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu" din Sibiu.
Pentru prima dată, evenimentul Ziua și Noaptea Muzeelor va fi marcat și în orașul Cisnădie, publicul având prilejul să viziteze, incinta Casei de Cultură, expoziția de carte veche din Colecțiile Bibliotecii ASTRA Sibiu. Cisnădiorenii de toate vârstele vor putea descoperi volume de patrimoniu vechi de sute de ani.
Programul Cinematecii ASTRA va debuta cu proiecții de filme artistice clasice din colecțiile bibliotecii. Vor avea loc retrospectivele „Charlie Chaplin” (Sala Festivă, orele 18:00 și 20:00) și „Audrey Hebpurn” (Filiala Valea Aurie , orele 17:00 și 20:00).
Un moment inedit în programul Ziua și Noaptea Muzeelor 2022 îl reprezintă atelierul „Povești în pijamale”, eveniment dedicat lecturii pentru cei mai mici dintre vizitatori. Sunt așteptați toți cei care îndrăgesc personajele de poveste, părinți și copii, deopotrivă. La această activitate, echipamentul adecvat al participanților este binevenit.
Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 18-a ediție În 2022, evenimentul este sărbătorit în toată Europa, în data de 14 mai.