500 de noi angajați, 23 de mil. euro investiție: ifm a pus piatra de temelie a celei de-a doua fabrici din Sibiu
Pe un teren cu o suprafață de peste 55.000 de mp, ifm a început ridicarea unei noi fabrici în Zona industrială vest a Sibiului. O investiție de 23 de milioane de euro, care va genera aproximativ 500 de noi locuri de muncă, pentru început. În cadrul evenimentului de punere a pietrei de temelie a noii fabrici a fost îngropată și o capsulă a timpului, cu lucrurile bune, dar și mai puțin fericite ale acestei perioade.
Noua fabrică ifm din Zona industrială vest a Sibiului urmează să fie finalizată în luna decembrie a acestui an, iar producția în noua unitate va începe în primul trimestru al anului viitor. De subliniat că în cadrul noii unități de producție se va pune accent și pe inovație și cercetare în domeniul senzorilor, regulatoarelor, software-ului și sistemelor pentru automatizarea industrială, în care ifm este printre liderii globali.
Noul punct de lucru al va fi o fabrică verde, care își propune sa obțină certificarea DGNB cu medalia de aur
Pe lângă cei 650 de angajați pe care ifm îi are deja la Sibiu, alte aproximativ 500 de noi locuri de muncă vor fi create în noua fabrică, în primă etapă. În viitor, planurile ifm prevăd extinderi care vor genera un total de aproximativ 2.000 de locuri de muncă.
”Împreună creștem în siguranță”
Este a doua unitate de producție propusă pentru Sibiu de către investitorii germani de la ifm, care au deschis aici prima fabrică în 2015. Iar acest fapt a fost remarcat de toți cei prezenți la evenimentul de punere a pietrei de temelie, desfășurat în după-amiaza zilei de joi. De altfel, reprezentanții conducerii ifm au subliniat faptul că noua investiție face parte dintr-un angajament pe termen lung.
”Este o piatră de hotar pentru un drum lung, spre viitorul ifm, un viitor care va fi creat în mare parte aici, la Sibiu. Baza pentru acesta a fost creată prin construirea primei fabrici în anul 2015. Creșterea constantă și extinderea grupului de produse și tehnologii suplimentare ne oferă oportunitatea și sarcina de a gândi pe termen lung”, a arătat Gerhard Deierling, Managing Director al ifm, în cadrul evenimentului la care au participat reprezentanții autorităților locale, ai partenerilor ifm și ai mediului de afaceri din țara noastră.
Decizia de a extinde puternic prezența ifm la Sibiu a fost luată fiind cântăriți mai mulți factori, punctul de intersecție al acestora fiind încrederea. ”Încredere în stabilitatea țării și în locația din Sibiu. Dar, mai presus de toate, încredere în angajații care au dovedit deja aici, la Sibiu, că duc ifm mai departe și sunt pregătiți pentru viitor. În numele tuturor doresc să mulțumesc membrilor consiliului de administrație al ifm și al conducerii ifm pentru acest lucru. Vă mulțumesc pentru un viitor de succes”, a adăugat Gerhard Deierling.
”Împreună creștem în siguranță” este motto-ul care rezumă filosofia ifm, a arătat Hans Peter Müller, Managing Director al ifm. Faptul că, la trei ani după deschiderea primei fabrici, aceasta a fost extinsă, iar acum a fost demarată cea de-a doua unitate de producție reprezintă interesul explicit al celor de la ifm pentru o prezență pe termen lung la Sibiu.
”Dezvoltarea locației din Sibiu poate fi descrisă în trei mari etape. În primul rând am creat personal și know-how în domeniul producției și a ingineriei industriale. Aceste domenii se concentrează pe funcționarea și susținerea liniilor de producție relocate. Această etapă a fost urmată de înființarea unor echipe de dezvoltare a căror sarcină a fost întreținerea produsului și dezvoltarea de variante. Acum suntem în mijlocul transferului către echipele de inovare creativă cu propria responsabilitate de produs de mare anvergură. Acest lucru va contribui la faptul că ifm va rămâne un angajator atractiv pe termen lung în cadrul locației din Sibiu. Această piatră de temelie este un moment istoric pentru ifm. Aș dori să mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest proiect, au contribuit și contribuie la succesul acestuia”, a adăugat Hans Peter Müller.
”Un crâmpei de speranță într-o Europă care și-a pierdut echilibrul”
Kerstin Ursula Jahn, consulul Germaniei la Sibiu, a pus evenimentul din Zona industrială vest în contextul războiului care se desfășoară în Ucraina. ”În aceste zile în care privim îngroziți spre țara vecină României și trebuie să ne dăm din nou și din nou un imbold pentru a lua la cunoștință de știrile groaznice, fără să știm încotro să ne îndreptăm oroarea, compasiunea și neputința, evenimentul la care asistăm astăzi este mai mult decât «doar» punerea unei pietre de temelie. Este un crâmpei de speranță într-o Europă care și-a pierdut echilibrul. Ceva nou va lua naștere, se vor face investiții, oamenii vor găsi locuri de muncă, o poveste de succes va fi continuată”, a arătat Kerstin Ursula Jahn.
Consulul Germaniei la Sibiu a felicitat reprezentanții ifm pentru abordarea etică a rolului lor în societate. ”Între obiectivele firmei ifm se numără și acela de a nu dezvolta, produce sau vinde produse care să fie direct utilizate în scopuri militare sau ca armament. Acest lucru mă bucură foarte mult și doresc să îmi exprim acest punct de vedere în mod explicit”.
Kerstin Ursula Jahn, consulul Germaniei la Sibiu a felicitat reprezentanții ifm
Viceprimarul Sibiului, Alexandru Dumbravă, a remarcat faptul că deschiderea șantierului viitoarei fabrici reprezintă prima unitate de producție a ifm pe teritoriul municipiului (prima fabrică și extinderea acesteia funcționează pe teritoriul administrativ al comunei Cristian). ”Deschiderea unei fabrici și crearea de noi locuri de muncă este o bucurie pentru oricare comunitate, iar faptul că ifm are deja vechime la Sibiu arată că a găsit aici un mediu prielnic care a determinat dezvoltarea. Sperăm ca toate aceste investiții să se regăsească în cifrele de afaceri și angajații fericiți pe care o să-i aveți în cadrul companiei dumneavoastră. Vă asigurăm de susținerea administrației sibiene”, a spus viceprimarul.
Reprezentanții autorităților locale au asigurat ifm de tot sprijinul la Sibiu
La fel, Adrian Bibu, administratorul județului, a felicitat investitorii și a scos în evidență atuurile județului Sibiu. ”Dumneavoastră și planurile pe care le aveți de a investi în județul Sibiu ne-au dat încredere că județul Sibiu are toate ingredientele necesare pentru ca mediul de business să își dorească să investească aici. Pe lângă faptul că suntem avantajați de poziția geografică, ne mai putem mândri și cu o resursă umană bine pregătită profesional, iar ca autoritate județeană vă asigurăm că am investit și vom investi în continuare atât în infrastructura de transport rutier, cât și de transport aerian și în cea de sănătate”, a promis Bibu condiții la standarde europene pentru investitori.
Peste 4.000 de clienți
Cu peste 8.000 de angajați la nivel global și prezență în 180 de țări, ifm are peste 160.000 de clienți în toată lumea. Mai bine de 4.000 sunt din România. ”Reușim să fim aproape de peste 4.000 de clienți din România. Produsele ifm ajung în toate industriile, de la automotive, la cea alimentară. Practic, oriunde există un proces de automatizare industrială puteți găsi un produs ifm și suntem mândri de acest lucru. Avem un portofoliu de produse foarte mare, inovative și oameni foarte bine pregătiți. ifm este un stâlp pe care se bazează cei mai importanți actori din industria locală”, a descris Florin Moloșit, Managing Director ifm electronic Sibiu, divizia de vânzări și suport.
Florin Moloșit a arătat că după deschiderea noii facilități aici va fiu relocată și divizia de vânzări și suport a ifm Sibiu
Capsula timpului
La finalul discursurilor, reprezentanții ifm au îngropat și o capsulă a timpului. ”De unele lucruri vrem să uităm, iar altele, precum câteva produse ale ifm Sibiu, nu vrem să le uităm, vrem să continuăm succesul obținut la Sibiu”, a arătat Alex Măgdoiu- Managing Director ifm efector/prover Sibiu.
Astfel, alături de câteva exemplare din presa tipărită locală, cei de la ifm au introdus în capsula timpului trei tipuri de senzori dintre cei produși la Sibiu (unul de presiune, unul pentru industria pneumatică și unul pentru cea hidraulică). Din lucrurile ”de care vrem să uităm”, cei de la ifm au introdus în capsula timpului și o mască de protecție și un test antigen. ”Sperăm să nu mai vorbim despre acestea. Avem de asemenea un desen reprezentativ din cele făcute de copiii angajaților noștri. Prin aceste desene, copiii au încercat să transmită un mesaj de susținere pentru primii angajați din Ucraina care au venit la ifm Sibiu. Sperăm să putem depăși și acest război și să nu mai vorbim despre războaie de acum încolo”, a mai arătat Alex Măgdoiu.
Peste 100 de ani, în capsula timpului creată de ifm se vor găsi și lucrurile bune, dar și cele mai puțin fericite din această perioadă
El a adus mulțumiri grupului de firme Con-A, SIFEE Action și OptimaGrup Investment, implicate în proiectul celei de-a doua fabrici ifm la Sibiu.