Cele mai scumpe locuri de parcare din Sibiu

26 septembrie 2021
Cele mai scumpe locuri de parcare din Sibiu

 

La jumătatea acestui an, în municipiul Sibiu erau înregistrate în evidența fiscală a primăriei peste 65.000 de autovehicule, în vreme ce în oraș sunt amenajate puțin peste 27.000 de locuri de parcare. Rezultă o medie de 2,4 mașini pe un loc de parcare în Sibiu. Altfel spus, dacă găsiți unde să lăsați mașina în mod legal vă puteți considera norocoși.

Lipsa locurilor de parcare îi obligă pe mulți șoferi să apeleze la parcările cu plată din oraș, care oricum sunt foarte puține la număr. Spre exemplu, avocații și alte categorii sociale care au treabă pe strada Ocnei, unde se află sediul Tribunalului și Judecătoriei Sibiu, sunt nevoiți adesea să apeleze la parcarea instituției. Aici găsim cel mai mare tarif din Sibiu, 3,5 lei pe oră, iar orice minut depășit se taxează tot ca o oră întreagă.

O altă parcare privată din zona centrală a Sibiului este cea de pe strada Constituției, folosită în special de persoanele care au nevoie de servicii medicale în zonă. Aici șoferii trebuie să scoată din buzunar 2 lei pentru fiecare oră petrecută, tarif similar cu majoritatea locurilor de parcare cu taxă din Sibiu.

Conform Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public și Privat Sibiu, parcările publice cu taxă din municipiul Sibiu sunt împărțite în patru categorii, numerotate de la A la D. Tarifele percepute pentru Zona A sunt de 2 lei pe oră sau 10 lei pe zi, aici regăsindu-se majoritatea străzilor din vecinătatea centrului istoric, dar și parcarea de la Cazarma 90, cea mai mare din Sibiu, cu 205 locuri. Vizavi se află parcarea din Piața Teatrului, care are 160 de locuri și același tarif de 2 lei pe oră.

În zona B sunt incluse parcările cu plată, cu timp limitat la maxim două ore, aflate în jurul anumitor zone de interes. Aici tariful este tot de 2 lei pe oră și cel mai bun exemplu îl reprezintă parcarea de lângă Piața Cibin. Important de menționat că în zona B nu sunt valabile tichetele de o zi sau abonamentele de parcare pentru zona A, C sau D, motiv pentru care Poliția Locală vă poate amenda.

În zona C o oră de parcare costă un leu pe oră sau 10 lei pe zi, un exemplu potrivit în acest caz fiind parcarea amenajată în spatele și lateralul Centrului Cultural Ion Besoiu. Aceleași tarife sunt percepute și pentru parcările din Zona D, un exemplu familiar sibienilor pentru această categorie fiind locurile de pe str. Oborul de Vite, în imediata vecinătate a Târgului Obor.

O categorie aparte în Sibiu o reprezintă parcarea Aeroportului Internațional Sibiu, care poate găzdui 300 de mașini. Aici întâlnim și cele mai ridicate din oraș, prima oră fiind taxată cu 5 lei, după care tariful crește cu 5, respectiv 10 lei, în funcție de timpul petrecut. O alternativă pentru cine apelează la serviciile aeroportului și trebuie să lase mașină o perioadă mai lungă o reprezintă parcările private din vecinătate, dedicate special călătorilor. Există mai multe astfel de parcări de tip ”park and fly” în Sibiu și în Cristian, tarifele pornind de la 10 lei pe zi și diferențiindu-se în funcție de numărul de zile. În medie, parcarea pentru o săptămână costă 70 de lei și include transportul până la Aeroportul Sibiu.

Datele primăriei Sibiu arată că în ultimii ani numărul locurilor de parcare din municipiu s-a dublat și continuă să crească. În acest moment, cea mai mare parcare aflată în construcție în municipiul Sibiu este cea multietajată din cartierul Hipodrom. Lucrările se apropie de final, parcarea va avea 320 de locuri în interior și 120 în exterior. Parcarea va fi cu plată, accesul fiind restricționat cu barieră (sistemul urmând să elibereze, la intrare, un tichet cu cod de bare, asemenea celorlalte parcări publice cu plată din oraș). Tarifele nu au fost încă stabilite.

În plus, primăria a anunțat că în primele șase luni ale acestui an a eliberat 375 de locuri de parcare și diverse zone din oraș ocupate de mașini abandonate.

În comparație cu alte orașe din țară taxele de parcare percepute în Sibiu pot fi considerate medii. Municipiul Cluj-Napoca are împărțite locurile de parcare în două zone, o oră în Zona I costând 7 lei, iar în zona II 2 lei. Cluj-Napoca are însă și foarte multe locuri de parcare în parkinguri amenajate de primărie în cartiere, aici tarifele fiind diferite.

În municipiul Iași tariful de parcare autoturisme pe oră în parcările publice cu plată este de 5 lei.

În Craiova, parcarea pe domeniul public costă 2 lei ora.

În Constanța, primele 30 de minute de parcare sunt gratuite, apoi costă 1,5 lei prima oră și 4,5 lei două ore.

În Timișoara parcarea costă 3 lei pe oră pentru Zona Verde, adică zona centrală, și scade până la 50 de bani pe oră, pe măsură ce se apropie de periferie.