Alex, campionul la atletism al Sibiului: Anul viitor vreau să urc pe podium la Balcaniadă și să mă calific la Mondiale

28 noiembrie 2021
Alex, campionul la atletism al Sibiului: Anul viitor vreau să urc pe podium la Balcaniadă și să mă calific la Mondiale

 

Alexandru Teodorescu este unul dintre atleții de performanță ai Sibiului. Tânărul are la activ patru titluri de campion național, șase titluri de vicecampion și o participare la Balcaniada de anul trecut, din Turcia. În ciuda faptului că în Sibiu nu a avut niciodată condiții de antrenament pe un stadion care să respecte toate normele performanței, cu atât mai mult cu cât în ultimul an nu a mai avut acces la stadionul municipal, băiatul continuă să-și apere titlurile și să aducă Sibiului cele mai bune rezultate. În momentul de față se pregătește în același timp de bacalaureat, de Balcaniada din 2022 și de calificarea la Capionatele Mondiale care vor avea loc în Columbia, de asemenea anul viitor.

Alex Teodorescu este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu și a descoperit atletismul la vârsta de șapte ani. Băiatul povestește că atunci când părinții îl întrebau ce sport își dorește să practice el spunea că vrea să alerge și să meargă pe bicicletă. Într-o zi a primit un număr de telefon al unei antrenoare. Era al Mioarei Magheru, omul care îi va fi alături timp de 11 ani și care-l va ajuta să obțină cele mai frumoase rezultate la atletism.

„Îmi amintesc că în 5 mai 2011 am fost pentru prima dată la alergare și de atunci nu am renunțat la acest sport. Îl fac de performanță”, spune Alex.

În primul an de atletism a ajuns vicecampion național la categoria lui de vârstă și a continuat să evolueze. În prezent are patru titluri de campion național în probele de 400 metri garduri și triatlon (viteză, săritura în lungime, rezistența 800 m) și șase titluri de vicecampion.      

De anul trecut băiatul participă la Campionatul Național de seniori, iar rezultatele au continuat să vină. În 2021 a obținut titlul de campion național la sub 18 ani și vicecampion național la sub 23 de ani și locul trei la seniori, la 400 de metri garduri, proba lui de bază.

„Pe lângă această probă mai practic 400 de metri plat, 200 de metri plat și în sezonul de sală, 800 de metri plat. Când eram mai mic practicam triatlonul. Pe fiecare probă se adunau puncte și la final se realiza clasamentul. Ocazional mai alerg sprint sau crosuri de cinci, șase sau zece kilometri, pentru că la proba de 400 de metri ai nevoie de antrenament specific, de viteză și de rezistență. Trebuie să poți alerga o cursă de 400 de metri într-un ritm de 50 de metri, adică foarte repede. Pentru asta ai nevoie de rezistență. Acesta este motivul pentru care fac aceste alergări lungi”, mai spune băiatul.

Principalele obiective: apărarea titlului, podiumul la Balcaniadă și calificarea la Mondiale

Din anul 2017 Alex face parte din Lotul Național al României, iar anul acesta, în luna iunie a participat la Campionatul Balcanic sub 20 de ani, care a avut loc la Istanbul, în Turcia. O accidentare i-a adus locul șase, însă, tânărul atlet este determinat să urce pe podium la următoarea participare.

După sărbătorile de iarnă, în luna ianuarie, începe un nou sezon de atletism. Alex spune că obiectivele principale sunt să-și apere titlul de campion național la sub 20 de ani, să participe la Campionatul Balcanic unde să urce pe podium și să se califice la Campionatul Mondial sub 20 care. Acesta se va desfășura în Columbia, în luna august a anului viitor.

Despre condițiile de antrenament Alex spune că sunt foarte grele

„În momentul de față nu avem condiții de antrenament. De fapt, nu am avut niciodată. Noi nu am avut un stadion care să respecte toate criteriile, toate normele, nu am avut o sală sau programe de recuperare. Ne-am descurcat pregătindu-ne cum am putut și pe unde am putut. Cel puțin, până în urmă cu un an jumătate am mai avut acces pe stadion. Acolo aveam cât de cât o pistă de patru culoare. Nu respecta niciun standard, dar ne făceam treaba. De când au apărut renovările nu am mai avut acces pe stadion și ne-am antrenat pe aleile din parc sau pe stradă. Pentru mine a fost foarte greu pentru că eu am niște distanțe între garduri pe care trebuie să le respect. De multe ori mi le puneam pe aleile din parc, dar mă întâlneam cu oamenii care se uitau ciudat la mine, puneau mâna pe garduri, le mutau, le coborau, le ridicau. De multe ori m-am trezit că în alergare îmi săreau câini sau copii în față. A fost un moment în care chiar a trebuit să sar peste un copil. Aveam viteză și nu am mai avut ce face. Este greu, mai ales dacă faci performanță”, spune Alex.

Băiatul se antrenează zilnic de luni și până sâmbătă, ocazional și duminica, cu o medie de timp de o oră jumătate, până la două ore, în funcție de antrenament. 

Despre autoritățile locale spune că acestea nu prezintă un ineteres deosebit pentru sportivii de performanță.

„Autoritățile locale ne remarcă doar dacă îi tragem noi de mânecă să ne remarce. Nu a venit nimeni la mine să-mi spună bravo, te apreciez pentru ceea ce faci ori să-mi dea ceva sau să mă întrebe de ce aș avea nevoie pentru a fi mai bun. De mic am fost legitimat la Clubul Sportiv Școlar Șoimii Sibiului, dar de un an, la atletism poți fi legitimat la două cluburi, să ai dublă legitimare, așa că m-am legitimat și la CSM Sibiu și primesc o indemnizație lunară care mă ajută să-mi mai cumpăr o pereche de adidași sau ce mai am eu nevoie în sportul pe care îl fac. În rest, nimic. Cantonamente? N-am mai fost într-un cantonament gratuit din anul 2017. Am mai fost într-unul în anul 2019, dar l-am plătit eu. În mod normal se fac cantonamente de două ori pe an, ori eu am făcu două în patru ani”, mai spune sportivul.

Se mai gândește la prima facultate

Alex nu mai are frați sau surori, iar pasiunea lui pentru alergat i-a împătimit și pe părinții. Tatăl băiatului este cadru militar, obișnuit cu o condiție fizică aparte, dar mama lui Alex a descoperit alergatul prin el.

„Când am mers la atletism aveam doar șapte ani, eram destul de mic, iar mamei nu-i era tot una să mă lase singur și venea cu mine la antrenament. Într-una din zile și-a dorit și ea să alerge și pentru că antrenoarea i-a spus că poate alerga pe pistă, a început cu o tură, cu două și apoi a prins-o microbul. Și-a descărcat programe de alergare de pe internet și acum aleargă kilometri întregi. Tata alerga mai demult, prin prisma meseriei, însă, să alerge serios a început după mine.”

În afară de sport Alex spune că îi place să fie înconjurat de oameni și de prieteni.

„Nu-mi place aproape deloc să stau în casă. Îmi place să petrec timp afară făcând lucruri interesante. Singurele momente în care nu ies sunt acelea când mă prinde vreun serial. Atunci aș tot sta în casă până să-l termin de vizionat. Mă joc și pe calculator din când în când”, povestește băiatul.

Anul acesta se pregătește de bacalaureat, iar apoi va decide ce are de făcut. Ce știe sigur acum este că, pe lângă facultatea principală, o va face și pe cea de sport. Greul e la alegerea celei de bază. Optează între Academia Militară, Facultatea de Kinetoterapie și ceva pe finanțe sau management.

„Despre viața de militar mi-a tot povestit tata și mi se pare foarte interesantă pe de o parte, dar mi-e teamă că, odată intrat, nu voi avea parte de libertatea pe care mi-o doresc. Mă mai gândesc la facultatea de kinetoterapie sau la ceva pe management sau finanțe. Iese din discuție meseria de programator, pentru că nu voi suporta munca de birou”.

Alex povestește că părinții îl sprijină în orice face.

„Tata spune mereu: Alex dacă vrei să faci un lucru, fă-l, dar să-l faci bine. Este unul dintre cele mai bune sfaturi pe care le-am primit. Tata este modelul meu în viață. Toată viața lui, tot ceea ce a făcut până acum este demn de urmat. Asta nu înseamnă că-l ascult întotdeauna sau că sunt de acord cu el întotdeauna. Până la urmă sunt adolescent și noi, adolescenții, suntem mai ciudați”, spune Alex zâmbind.

Al treilea om pe care îl simte aproape de suflet este antrenoarea Mioara Magheru pe care o consideră ca o a doua mamă. De 11 ani au rezultate împreună și abia așteptă să le aducă pe următoarele.

Sezonul de atletism din 2022 începe în ianuarie și prima competiție importantă pentru Alex este etapa I a Campionatului Național.