Sibienii vor avea un observator astronomic la Păltiniș
Un proiect ambițios menit să ofere sibienilor un complex astronomic care să se întindă pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați a fost pornit de reprezentanții Primăriei Rășinari, în colaborare cu cei de la Palatul Copiilor. În momentul de față Primăria Rășinari a cedat terenul pe care acesta urmează să fie construit, specialiștii au schițat cum va arăta complexul și trebuie găsite sursele de finanțare.
Cristi Serafin, profesor la Cercul de Anticipație Științifică a povestit pentru Turnul Sfatului cum va arăta observatorul astronomic.
„Nu putem spune că avem un proiect bătut în cuie, în acest moment. Suntem abia la pasul în care trebuie să vedem cum găsim fondurile, însă, o idee avem despre ce vrem să fie. Ne dorim un complex de astronomie în care vom avea un planetariu despre care nu știm cât de mare va fi, dar va trebui să aibă minim 60 de locuri spre 100. O să avem o sală de conferință, o sală muzeală, va fi și un mic restaurant cu terasă și două cupole astronomice care vor avea cinci metri în diametru. Una dintre aceste cupole, cu un telescop mare, va fi destinată publicului și o cupolă va fi destinată cercetării cu aparatură de astrofotografie. De fiecare dată când sunt evenimente astronomice și nu numai vom proiecta totul pe o plasmă mare afară, inclusiv tot ce se cercetează. Este un proiect la care ținem mult. Îi avem alături și pe Mihai Balaban, directorul de la UNIMAT și pe arhitectul Tudor Popa”, spune prof. Cristi Serafin.
În data de 20 mai, la Păltiniș, pe locul destinat complexului astronomic, va avea loc un eveniment la care vor participa copiii de la Palatul Copiilor, dar și alți doritori. În cadrul acestuia se va observa bolta cerească printr-un telescop tocmai pentru a promova viitorul observator.