Se pot accesa bani europeni pentru transportul metropolitan. Benedek Zacharie: Se vor putea elabora strategiile pentru Investițiile Teritoriale Integrate

20 decembrie 2021
Se pot accesa bani europeni pentru transportul metropolitan. Benedek Zacharie: Se vor putea elabora strategiile pentru Investițiile Teritoriale Integrate

Camera Deputaților a adoptat la sfârșitul săptămânii trecute, în calitate de for decizional, proiectul de lege elaborat de UDMR, conform căruia posibilitățile de finanțare din fonduri europene vor putea fi utilizate mai eficient de administrațiile publice locale.

Benedek Zacharie, viceliderul grupului parlamentar UDMR, inițiatorul propunerii legislative a declarat că, prin această modificare legislativă, în perioada de programare 2021-2027 se vrea încurajarea elaborarea  strategiilor de investiții teritoriale integrate (ITI) realizate din fonduri europene, ținând cont de particularitățile regiunii respective.

„De acum Agențiile pentru Dezvoltare Regională în regiunile Mureș, Harghita, Covasna, Bihor, Sălaj, Satu Mare, dar și din alte zone ale țării, vor putea elabora strategiile pentru ITI (Investiții Teritoriale Integrate) conform priorităților locale, ceea ce nu era posibil până acum. Totodată, în lege a fost inclusă o nouă prevedere potrivit căreia asociațiile de dezvoltare intercomunitară din aceste județe pot primi sprijin din partea Ministerului Fondurilor Europene”, a declarat deputatul UDMR adăugând că, strategia pentru dezvoltare teritorială integrată sau Investiția Teritorială Integrată (ITI) este un pachet de măsuri, care gestionează coerent utilizarea la nivel  local a fondurilor UE pentru dezvoltare teritorială, în diferite domenii.

Teoretic, prin această lege dacă va fi promulgată se vor putea accesa fonduri europene prin ADI Transport metropolitan, dar și prin ADI Zona Metropolitană Sibiu, asociație care adună localități din zona municipiului Sibiu.