Puțini, dar descurcăreți. Doar o treime din sibieni s-au recenzat, însă suntem printre primii la procentul celor care s-au descurcat fără ajutor
Doar 33,25% dintre sibieni s-au autorecenzat până acum, fiind unul din județele din media națională, din acest punct de vedere, arată datele Institutului Național de Statistică.
156.042 de sibieni s-au autorecenzat până la finalul săptămânii trecute, procentul din populație fiind de 33,25% dacă ne raportăm la populația după domiciliu (469.203) și 38,99% dacă ne raportăm la populația după rezidență (400.210).
Dintre cei care și-au completat datele, 47,3% au făcut-o singuri, fără a fi ajutați de un recenzor autorizat, fiind printre cele mai ridicate procente la nivel național. Cel mai bine stă din acest punct de vedere Municipiul București, acolo unde 89% dintre persoanele care s-au recenzat au făcut-o fără ajutorul unui operator. Procente mai bune decât în Sibiu se mai regăsesc în județele Ilfov (66,1%), Cluj (58,9%), Constanța (57,8%) și Timiș (56,9%).
Ortodocșii, invitați la autorecenzare
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Daniel, i-a îndemnat luni pe români să se recenzeze și să-și mărturisească credința, recensământul fiind considerat ”un moment favorabil pentru mărturisirea identității religioase”.
”Declararea apartenenței religioase este un act personal de mărturisire a credinței în deplină libertate și cu responsabilitate. Să nu considerăm această mărturisire de credință ca fiind neimportantă sau subînțeleasă. Dimpotrivă, această mărturisire este foarte necesară pentru prezentul și viitorul României.
Fie că ne autorecenzăm, fie că primim pe recenzorul oficial, nu trebuie să ne rușinăm să mărturisim credința noastră și a străbunilor noștri, identitatea noastră spirituală și etnică”, a transmis Daniel.
Patriarhul le transmite ortodocșilor să fie atenți când completează datele atunci când ajung la întrebările legate de religie.
”La rubrica intitulată Caracteristici etno-culturale din formularul de recensământ se declară religia (P3c Cărei religii considerați că aparțineți?). Pe cei care întâmpină dificultăți în a se autorecenza îi îndemnăm să apeleze la personalul calificat din cadrul primăriei de care aparțin, iar pe cei care nu reușesc să se autorecenzeze până la data de 15 mai 2022, îi îndemnăm să-i primească pe recenzori și să răspundă la întrebările din formularul de recenzare.
Nu există nicio justificare pentru a nu participa la Recensământ și de aceea îndemnăm pe toți credincioșii să se organizeze în familie pentru a participa la acest important eveniment.
Recensământul din acest an este cea mai bună ocazie să arătăm că poporul român este un popor credincios și majoritar ortodox”, a mai scris în comunicat Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.