Pandemia nu oprește turiștii să viziteze Sibiul. Proprietar de pensiune: „Nu am anulat rezervări. Oamenii se conformează”

02 noiembrie 2021
Pandemia nu oprește turiștii să viziteze Sibiul. Proprietar de pensiune: „Nu am anulat rezervări. Oamenii se conformează”

Noile măsuri pe care autoritățile le-au luat pentru a combate pandemia de coronavirus nu opresc dorința turiștilor de a descoperi Sibiul. Sărbătorile de iarnă se apropie, iar solicitările pentru rezervări se adună încet de la o săptămână la alta, povestesc reprezentanții restaurantelor și pensiunilor din oraș și din Mărginimea Sibiului. Până acum, nu au fost rezervări anulate pentru perioada care urmează întrucât cei care ne vizitează orașul cunosc regulile și prezintă certificatul verde recepției unde urmează să fie cazați.

Personalul hotelurilor din Sibiu spune că nu s-a confruntat încă cu astfel de situații. În general, oamenii cunosc regulile, iar dacă există nelămuriri, imediat după ce își rezervă locul sună la hotel pentru a afla în detaliu modul în care se face accesul. „Zilele acestea chiar am avut destul de multe rezervări, iar oaspeții care au venit, toți ne-au prezentat acest certificat verde. În general, au sunat și au întrebat de dinainte care sunt cererile pentru a se putea caza la noi. Sunt câteva rezervări pentru Crăciun și Revelion, nu s-a anulat nimic, ceea ce am observat noi este că foarte multă lume ne sună și ne întreabă dinainte despre modul în care se face accesul la hotelul nostru. Fac rezervare, iar pe urmă revin cu un telefon, sunt destul de precauți”, spun reprezentanții hotelului The Council din centrul Sibiului.

Și la Hotel Parc, lucrurile sunt asemănătoare. Recent, cei de aici au pregătit turiștilor pachetul special pentru sărbători și așteaptă să primească solicitări. „Nu am întâmpinat probleme de acest fel până acum. Oamenii care au venit și s-au cazat știau de aceste certificate. Pentru Crăciun, am făcut pachetul recent, sunt câteva rezervări, dar așteptăm. De anulat, nu am anulat nimic”, explică cei de la Hotel Parc.

Turiștii care vin în Mărginimea Sibiului „se conformează”

Turiștii vor să descopere și Mărginimea Sibiului. Maria Lupu, proprietara Pensiunii Mai din Rășinari povestește faptul că până în momentul de față nu au fost anulate rezervări și că oamenii sunt precauți și se conformează regulilor.

„Până acum nu s-a anulat vreo rezervare. Vin în continuare cereri, noi le dăm informațiile de care au nevoie, nu am avut anulări din cauza acestor certificate. Turiștii știu despre impunerea acestor certificate și noi observăm că s-au conformat extraordinar de conștiincios. În momentul în care vin au acest certificat verde. Pentru Crăciun și Revelion sunt rezervări și vin mereu, faptul că noi nu facem masa festivă de revelion ne ajută pentru că cei care ne confirmă rezervările sunt cei care vor într-adevăr să se bucure de liniște. Primim întrebări de la cei care sunt nelămuriți cu privire la reguli și le răspundem prompt”, explică Maria Lupu, proprietara pensiunii Mai din Rășinari.

Ionuț Cornea, proprietarul a două pensiuni, una la Rășinari, alta la Păltiniș, așteaptă oaspeți de Crăciun și de Revelion și spune că nu există nicio anulare din cauza certificatelor verzi. „Noi nu am primit încă  anulări nici la pensiunea de la Rășinari, nici la cea de la Păltiniș. Probabil oamenii s-au documentat și vor în continuare să-și petreacă sărbătorile la noi. De fiecare dată, oamenii ne întreabă despre reguli, iar noi le explicăm exact cum stă situația”.

Rezervări anulate în țară, în Brașov și Maramureș

Zilele trecute, hotelierii din Predeal anunțau că 90% dintre turiști au renunțat la vacanțele rezervate. În Maramureș, gradul de ocupare pentru sărbători se apropia 80%, dar acum scăderea este drastică, relata Digi 24.

Conform aceleiași surse, proprietarii de pensiuni și hoteluri spuneau că vor fi nevoiți să își trimită angajații în șomaj, deoarece se așteaptă la pierderi majore atât pe parte de cazare, cât și pe parte de servire, deoarece restaurantele vor putea fi ocupate doar 50% din capacitate.