Ministrul Muncii spune că vor fi investite 50 de milioane de euro prin PNRR pentru protecţia adulţilor cu dizabilităţi
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, atrage atenţia că rata de ocupare a persoanelor cu dizabilităţi din România este sub media Uniunii Europene, fiind afectate mai ales femeile, cei slab calificaţi sau din mediul rural, motiv pentru care propune ca prin PNRR să se investească 50 de milioane de euro pentru reforma sistemului de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi.
"În România rata de ocupare a persoanelor cu dizabilităţi este sub media UE, şi anume 43,7% faţă de 50,6%, iar cadrul juridic nu stimulează în mod eficace capacitatea persoanelor cu dizabilităţi de inserţie profesională. Serviciile publice de sprijinire a ocupării forţei de muncă sunt limitate şi există disparităţi între regiuni, între zonele rurale şi cele urbane şi între grupurile socio-economice. În plus, procentul adulţilor care participă la activităţi de învăţare este unul dintre cele mai scăzute din UE şi înregistrăm niveluri ridicate de inactivitate, mai ales în rândul femeilor, al tinerilor, al persoanelor slab calificate, al persoanelor cu dizabilităţi şi al persoanelor în vârstă", a scris vineri, pe Facebook, ministrul Raluca Turcan.
Ministerul Muncii şi al Protecţiei Sociale propune prin PNRR ca 50 de milioane de euro să fie investiţi pentru a reforma sistemul de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi.
"PNRR la rândul său este un mecanism prin care propunem 50 milioane euro pentru reforma sistemului de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi, bani investiţi în modernizarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi. PNRR va putea finanţa şi economia socială, iar dezvoltarea de întreprinderi va avea drept efect creşterea gradului de ocupare în rândul persoanelor cu dizabilităţi. Regândirea sistemului de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii (prin dezinstituţionalizare) poate produce la rândul său o reinterpretare a cutumelor şi va promova alternative de viaţă independentă sau semi-independentă. De aceea avem în plan o regândire a sistemului de sprijin acordat beneficiarilor din serviciile rezidenţiale care doresc să se angajeze", a mai arătat Raluca Turcan.
Potrivit sursei citate, Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă desfăşoară deja proiecte cu finanţare europeană având drept scop asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional, pentru creşterea şanselor de ocupare.
Ministrul Raluca Turcan a participat, vineri, la sediul Consiliului Judeţean Sibiu la un eveniment dedicat angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi, intitulat "#Vreau #Pot să lucrez!".
"Discuţia de la Sibiu, organizată sub titlul '#Vreau#Pot să lucrez!' este un exemplu cu privire la ceea ce pot face autorităţile şi angajatorii, împreună, dacă le pasă, dacă privesc cu încredere abilităţile persoanelor cu dizabilităţi. Consiliul Judeţean Sibiu şi preşedinta Daniela Cîmpean îşi iau în serios o misiune la finalul căreia satisfacţiile vor fi multiple. Astăzi, autoritatea judeţeană sibiană a semnat, în prezenţa preşedintei ANOFM, Maria Mareş, un protocol de colaborare cu AJOFM, un document care va avea drept beneficiari persoanele cu dizabilităţi, dar, pe termen lung, şi companiile aflate în căutare de angajaţi. Protocolul este un exemplu care, multiplicat şi aplicat în ţară, poate reduce diferenţele între România şi restul ţărilor UE şi, mai ales, poate aduce un plus de normalitate în viaţa persoanelor cu dizabilităţi", a mai punctat Raluca Turcan.
(Agerpres)