Întreaga fabrică Sembraz din Sibiu a fost scoasă la vânzare

20 ianuarie 2023
Întreaga fabrică Sembraz din Sibiu a fost scoasă la vânzare

Acționarii fabricii de utilaje agricole și confecții metalice Sembraz au decis să vândă toate clădirile și terenurile de pe strada Henri Coandă din Sibiu. Termenul de depunere a ofertelor a fost fixat la finele acestei luni.
 

4,5 milioane de euro, la care se adaugă TVA, este prețul minim cu care acționarii Sembraz au decis să vândă cele 2,1 ha de teren și clădirile de peste 7.000 de mp aflate pe strada Henri Coandă, la numărul 12. Cele mai relevante dintre clădiri sunt cea de birouri, cu parter și trei etaje și o suprafață utilă de 1.900 de mp și hala de fabricație, cu un singur nivel și 4.750 de mp suprafață utilă. Restul clădirilor sunt ateliere sau depozite.

”Nu pot fi făcute oferte parțiale, activele propuse spre vânzare fiind astfel considerate un singur bun supus procedurii selecției de oferte. Criteriul de atribuire este cel mai bun preț oferit, cu respectarea prețului minim”, se arată în anunțul celor de la Sembraz.

Termenul de depunere a ofertelor de către cei interesați a fost fixat pe 30 ianuarie 2023. ”Documentele privind dreptul de proprietate pot fi consultate la sediul societății, iar părțile interesate pot viziona activele deschise ofertării în perioada 4 ianuarie - 26 ianuarie 2023”, mai anunță reprezentanții Sembraz.

Preț supraevaluat

Cele 4,5 milioane de euro, la care se adaugă TVA, stabilite drept preț minim de vânzare a fabricii sibiene depășesc cu mult valoarea stabilită în baza unui raport de evaluare realizat în luna octombrie a anului trecut.

Raportul respectiv indică faptul că terenul de construcții în suprafață de 21.233 de mp și clădirile edificate pe acesta au o valoare de piață de 3,02 milioane de euro, fără TVA.

Activitate sezonieră

Fabrica scoasă la vânzare a fost înființată în 1935, funcționând în toată această perioadă în diferite locații. În vremea fostului regim, fabrica purta numele de Întreprinderea de Mecanizare a Agriculturii, denumire schimbată în 1991 în Sembraz. Acționarul principal al societății Sembraz (90,96% din acțiuni) este Transilvania Investments Alliance SA (fosta SIF Transilvania). În ultimii mulți ani, fabrica a ajuns să mai producă utilaje agricole în special doar pentru micii fermieri și numai la comandă.

Numărul angajaților fabricii a scăzut constant, în ultimul bilanț contabil dat publicității fiind amintiți 11 angajați, din care trei sunt directori. Pe primele șase luni ale anului trecut, Sembraz SA a avut venituri totale de 665.000 de lei.

Sursa fotoGoogle Earth