Eurorando: Pasionații de drumeții din Europa s-au reunit pentru prima dată la Sibiu

05 octombrie 2021
Eurorando: Pasionații de drumeții din Europa s-au reunit pentru prima dată la Sibiu

70 de pasionați de drumeții din Spania, Franța, Germania și Cehia au efectuat, în ultima săptămână, 21 de drumeții și vizite culturale, în cadrul evenimentului Eurorando. Cel mai mare eveniment european dedicat drumeției s-a desfășurat pentru prima dată într-o țară din estul Europei, iar călătorii au ajuns chiar la Sibiu.
Săptămâna 26 septembrie – 3 octombrie a atras atenția europenilor pasionați de natură și drumeții asupra potențialului și specificului județului Sibiu, prin găzduirea evenimentelor Eurorando 2021 - cel mai mare eveniment european dedicat drumeției și cea de a 52-a Conferință a Asociației Europene de Drumeție – ERA. 

Conferința și Workshop-ul cu caracter tehnic au atras 45 de delegați din țări europene, reprezentanți ai 23 de asociații montane și de drumeție din 18 țări; iar asociațiile afiliate la ERA din alte 17 țări au dispus de condiții excelente pentru participare online. Inițiatoarea și gazda acestor două evenimente a fost Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor – SKV – una dintre cele mai vechi asociații montane din lume, înființată acum 140 de ani la Sibiu, membră activă în Asociația ERA din 2010.

Pentru Eurorando au fost pregătite și promovate 15 trasee de drumeție, în zona montană și cea colinară, cu diferite grade de dificultate, alături de 5 trasee culturale. Cei 70 de participanți veniți din Spania, Franța, Germania și Cehia au ales și au efectuat 21 de drumeții și vizite culturale. 

Experiența dobândită de Asociația SKV prin colaborările cu asociații similare de pe alte meleaguri a fost benefică iar cei trei ani de pregătire, susținuți prin proiecte culturale co-finanțate de către Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, au dat roade. Acțiunile de pregătire au vizat realizarea materialelor promoționale: pliante, filme de prezentare, website și diferite expoziții și formarea a 60 de ghizi voluntari după standardele ERA care să contribuie la promovarea drumeției în cadrul asociativ, în familie, în cercul de prieteni și în cazul de față să fie de ajutor ghizilor profesioniști angajați pentru Eurorando. 

Pe partea de infrastructură au fost evaluate zeci de trasee dintre care au fost alese, amenajate și reamenajate cele mai potrivite dintre ele. Împreună cu echipa Programului „Anii Drumeției” s-au efectuat lucrările necesare pentru pregătire, marcare și semnalizare a traseelor necesare, conform Ghidului de Bune Practici aprobat prin Hotărâre de Consiliul Județean Sibiu. Aceste trasee vor folosi ca model pentru îmbunătățirea infrastructurii de drumeție din întreg județul.

„Începând din 2001, Eurorando are loc din 5 în 5 ani și este cel mai important eveniment de drumeție european. În mod excepțional, ediția din 2021 a fost extinsă de către ERA și în 2022, în speranța diminuării crizei sanitare, evenimentul va fi reluat la dimensiunea obișnuită. Fără excepție, impresiile cu care participanții și colegii de asociație se întorc zilele acestea acasă sunt excelente. Organizarea și gestionarea ambelor evenimente a fost realizată de către Sibiu Reisen, sub coordonarea lui Ionuț Martin.”, declară Marcel Șofariu, Președintele Asociației Carpatine Ardelene a Turiștilor - SKV.

Continuarea îmbunătățirii și extinderii infrastructurii pentru drumeție, împreună cu adoptarea de facilități pentru transportul public la capetele traseelor, gestionarea deșeurilor și a accesului cu vehicule motorizate vor încuraja românii să petreacă, în siguranță, mai mult timp în aer liber, în timp ce turiștii vor avea motive suplimentare pentru prelungirea sejurului în zonă.