Creștere semnificativă a mașinilor electrice în Sibiu. Șase luni listă de așteptare pentru Dacia Spring

15 noiembrie 2021
Creștere semnificativă a mașinilor electrice în Sibiu. Șase luni listă de așteptare pentru Dacia Spring

 

Datele autorităților pentru luna octombrie arată o creștere semnificativă a înmatriculărilor de mașini electrice în Sibiu, pe primul loc situându-se Dacia cu noul model Spring.

În total, numai luna trecută s-au înmatriculat în județul Sibiu zece mașini Dacia Spring, trei mașini marca Tesla și câte o mașină electrică produsă de BMW, Mercedes și Skoda.

Dealerii auto spun că numărul mare de mașini marca Dacia este datorat modelului Spring, ale cărui livrări au început în luna octombrie la Sibiu.

”Noi reușim să livrăm anul acesta 75 de bucăți din modelul Dacia Spring. Sunt livrări pentru cei care s-au înscris în lunile martie și aprilie. Primele 20 de bucăți au ajuns la Sibiu și au fost livrate noilor proprietari în luna octombrie. În continuare avem o listă de așteptare de peste 180 de persoane și cine se înscrie acum va primi mașina în perioada aprilie-mai anul viitor”, a declarat pentru Turnul Sfatului Dorian Ștefan, reprezentantul Dacia Emilian Sibiu. În octombrie 21 de sibieni s-au înscris pentru o Dacie Spring, iar în noiembrie deja sunt aproape zece pe listă.

Cât privește prețurile, dealerii atrag atenția că toate mașinile noi s-au scumpit în ultima perioadă, atât din cauza crizei semiconductorilor cât și a creșterii prețurilor de transport. ”Inclusiv tabla s-a scumpit”, spune un dealer auto.

Înghesuiala pentru Dacia Spring se explică astfel prin prețul scăzut, o mașină electrică nouă nouță costând astăzi puțin peste 9000 de euro, după ce se scade din prețul standard ajutorul oferit de stat pentru achiziția unei mașini electrice, plus sprijinul prin programul Rabla.

”Modelul Spring s-a scumpit de luni cu 800 de euro, dar toate mașinile s-au scumpit recent. Deocamdată, cele mai multe solicitări sunt din partea unor persoane fizice, însă avem și câteva persoane juridice pe listă. Cei care vin în perioada aceasta se grăbesc să mai prindă programul Remat, extensia anunțată de guvern pentru finalul anului, o suplimentare de fonduri. Separat există și sprijinul pentru mașini electrice, aici sunt fonduri, este vorba de 45.000 de lei. Dar oamenii vor să cumuleze și cu cei 7500 prin Rabla Clasic”, mai spune Dorian Ștefan.

În baza numărului de înmatriculări, la finalul anului trecut piața mașinilor electrice în Sibiu era dominată de Volkswagen, cu 15 bucăți, dintre care șase Golf. Urmează Nissan, cu nouă mașini, dintre care opt Leaf. Producătorul american Tesla se afla doar pe poziția a treia, cu șase mașini, la egalitate cu Hyundai. Clasamentul este completat de BMW și Renault Zoe cu câte patru mașini.