Conferința Societății Europene de Astronomie în Cultură, găzduită de România pentru a doua oară în 29 de ani. Prima dată s-a organizat în Sibiu
Timişoara va găzdui în perioada 5 - 9 septembrie cea de-a XXIX-a ediţie a conferinţei Societăţii Europene pentru Astronomie în Cultură (SEAC), co-organizator fiind Societatea Română pentru Astronomie Culturală şi Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, anunță Agerpres.
Este pentru a doua oară în istoria acestei organizaţii când conferinţa vine în România; prima dată a fost organizată la Sibiu, în 1995, de către prof. univ. dr. Florin Stănescu.
Tema de anul acesta este "Semne şi simboluri: pe cer şi sub pământ", marcând importanţa celor două ştiinţe complementare, astronomia şi arheologia în studiul astronomiei în cultură, transmite un comunicat al SEAC.
Anual, SEAC organizează o conferinţă internaţională dedicată astronomiei în cultură, având ca participanţi membri ai organizaţiei, studenţi sau cercetători independenţi de pe mapamond care prezintă lucrări din domenii interdisciplinare precum arheoastronomia, etnoastronomia, istoria astronomiei şi astrologiei sau impactul astronomiei asupra omului.
SEAC a luat fiinţă în 1993 în Franţa la Strasbourg şi are ca scop promovarea studiului interdisciplinar al practicii astronomiei într-un context cultural al societăţilor umane şi relaţiei acestora cu mediul înconjurător şi promovarea cercetărilor ce dezvoltă înţelegerea noastră cu privire la semnificaţia culturală a cunoaşterii astronomice prin integrarea unor tehnici şi metode din interiorul ştiinţelor umaniste, sociale şi astronomie.
România este reprezentată în comitetul director 2020-2023 prin dr. Marc Frincu, unul din cei patru vicepreşedinţi ai organizaţiei, acesta fiind şi vicepreşedintele Societăţii Române pentru Astronomie în Cultură (2021-2024, membru fondator şi preşedinte în perioada 2017-2021), fiind cel care a propus, susţinut şi câştigat organizarea conferinţei la Timişoara în România.
De-a lungul timpului, membrii SEAC au realizat numeroase descoperiri, au publicat articole de specialitate şi au luptat pentru recunoaşterea astronomiei în cultură ca o ştiinţă interdisciplinară.
Conferinţa de la Timişoara va avea loc în format hibrid, online cât şi în persoană, în funcţie de contextul epidemiologic din vară.