Sibiul, unul din cele 4 județe în care nu a fost secetă în acest an. ”Nu se poate intra în câmp cu utilajele. Pământul e moale și utilajele pot rămâne împotmolite”

27 septembrie 2022
Sibiul, unul din cele 4 județe în care nu a fost secetă în acest an. ”Nu se poate intra în câmp cu utilajele. Pământul e moale și utilajele pot rămâne împotmolite”

 

Sibiul este unul din cele 4 județe din țară ocolite de secetă în acest an, însă acum, în perioada recoltatului, se confruntă cu o altă problemă. A plouat prea mult în ultimele zile și utilajele nu pot intra pe teren.

Bogdan Gîță, managerul grupului de firme fondate de omul de afaceri Hans-Martin Muller, susține că, la fel ca și în cazul altor județe din Ardeal, din cauza ploilor, recoltatul porumbului a fost amânat.

”Cultivăm 100 de hectare de porumb siloz și aproximativ 40 de hectare de triticale. Porumbul nu l-am putut recolta, oricum noi producem porumb siloz. Ne ocupăm și cu creșterea animalelor, iar pentru ferme doar porumb siloz cultivăm, porumbul boabe găsim să-l cumpărăm. Nu am recoltat porumbul siloz deoarece nu se poate intra în câmp cu utilajele, fiind aproximativ trei săptămâni de când plouă și e frig. Pământul este moale și utilajele pot rămâne împotmolite”, a menționat managerul Bogdan Gîță pentru Agrointeligența.

În ciuda climei schimbătoare, Bogdan Gîță spune că producția la porumbul siloz va fi mai bună ca anul trecut, chiar și fără igigații.

”Producția va fi mai bună deși nu am avut irigații. Anul trecut nu am întreținut probabil terenurile așa cum trebuie, anul acesta am făcut și două erbicidări în loc de una, n-a dat buruiana în porumb și s-a dezvoltat bine. Noi tot ce am avut îngrășăminte am achiziționat de anul trecut, deci pe partea aceasta cu costurile nu au fost probleme”, a mai adăugat Bogdan Gîță pentru Agrointeligența.

Din datele oficiale centralizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale rezultă o suprafață de 630.378 de hectare de culturi calamitate la nivel național.

Suprafețele afectate de secetă sunt înregistrate până acum în 38 de județe, doar patru județe sunt neatinse de această statistică: Covasna, Harghita, Sibiu și Bistrița-Năsăud.

Citește și: Sibiul nu suferă de secetă. Sunt peste 12 milioane de metri cubi de apă în barajul de la Gura Râului, ”80% din capacitatea totală”

Sursa foto: Pixabay