1,36 miliarde de lei, primul preț estimat pentru Centura Sud. Preț de 4 milioane de euro/kilometru

26 octombrie 2021
1,36 miliarde de lei, primul preț estimat pentru Centura Sud. Preț de 4 milioane de euro/kilometru

 

Consilierii județeni vor vota în ședința de joi, 28 noiembrie, proiectele pe care județul le propune pentru Programului național de investiții „Anghel Saligny”. Cel mai important dintre ele, construcția ”Variantei Ocolitoare Sibiu Sud” va costa aproximativ 1,3 miliarde de lei, (260 de milioane de euro), conform primelor estimări.

Străbate șase localități

Varianta ocolitoare Sibiu Sud se va construi pe terenurile aflate în șase localități, pe lângă Sibiu, șoseaua va trece prin Cristian, Poplaca, Rășinari, Cisnădie și Șelimbăr, se arată în documentația care însoțește proiectul de hotărâre.

Traseul pornește din apropierea nodului rutier la autostradă (Șura Mică) pe DN 7H, străbate o zonă cu terenuri agricole suprapus peste un drum de exploatare existent, intersectează E 81 (între localitatea Cristian și Municipiul Sibiu), străbate o zonă cu terenuri agricole, peste Râul Cibin și Calea Ferată prin intermediul unui pasaj nou, intersectează DJ 106R Sibiu - Poplaca, parcurge traseul pe lângă Rezervația Naturală Dumbrava / subtraversează Rezervația Naturală Dumbrava din zona comunei Rășinari, intersectează DJ 106A Sibiu-Rășinari, intersectează DJ 106D Sibiu-Cisnădioara, intersectează DJ 106C Sibiu-Cisnădie, străbate o zonă cu terenuri agricole paralel cu Râul Seviș, traversează Râul Seviș spre lacurile Șopa de pe teritoriul comunei Șelimbăr, continuă înainte de lacurile Șopa spre E 68 pe care-l intersectează în apropierea nodului rutier de autostradă din Șelimbăr.

S-a semnat contractul pentru Studiul de fezabilitate

Pentru această investiție, CJ a încheiat un contract pentru servicii de proiectare faza Studiu de fezabilitate (SF) cu Asocierea Societatea Beta Cops SRL și Societatea Total Road SRL.

În această primă etapă s-a depus un deviz care reprezintă doar o estimare a costurilor proiectului, acesta urmând a se clarifica şi definitiva la momentul realizării devizului general aferent documentației tehnicoeconomice. ”Prin urmare, devizul atașat este unul elaborat în baza unor investiții similare realizate pentru modernizarea unor drumuri județene și nu reprezintă valoarea finală a obiectivului de investiții”, precizează Consiliul Județean.

Cum s-a calculat

La prețul estimat s-a ajuns după ce s-a stabilit un preț mediu pe kilometru al altor lucrări similare. Așa s-a stabilit că valoarea medie este de 4.050.000 euro/km, la un curs euro de 4,9471 lei din data de 30.09.2021, reprezentând 20.035.755 lei/km.

Valoarea totală estimată a obiectivului de investiții este de 1,369,643,462.73 lei cu TVA.

De la bugetul de stat se solicită 1,240,409,333.02 lei cu TVA, iar valoarea finanțată de la bugetul local este de 129,234,129.71 lei cu TVA.